Godt at Martin Johnsrud Sundby holder seg hjemme fra Canada

Oslo 20170310.
Martin Johnsrud Sundby under pressemøtet i Holmenkollen fredag morgen. Sundby kommenterte hvordan CAS-høringen var: Du sitter der og føler at du har begått et drap.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FOTO: Lise Åserud/NTB Scanpix
 

I hvert fall hvis vi skal følge konklusjonene i astmarapporten der Martin Johnsrud Sundby er en av hovedpersonene.

I pressemeldingen fra Skiforbundet het det i forrige uke at «Martin ønsker nå å ivareta familien, som har hatt en krevende tilværelse gjennom en lang og spesiell sesong». Det er på mange måter forståelig.

Alt peset rundt forstøverapparat, dopingdom og astmarapport det siste året tar på og når du ikke oppnår gullambisjonene under ski-VM i Lahti er det kanskje ikke så motiverende å dra på en ny mini-Tour til Canada? Johnsrud Sundby har uansett vunnet verdenscupen sammenlagt og taper lite økonomisk på å bli hjemme hos familien den aktuelle helgen.

Men Johnsrud Sundby kunne også ha brukt et helsefaglig argument for å bli hjemme. I det som senere har blitt kalt astmarapporten gir utvalget klare anbefalinger om å kutte ut Tour-formatet eller å endre konkurransekonseptet. I rapporten står det:

  • Det bør foretas en kritisk gjennomgang av konkurranseprogrammet gjennom en hel sesong. Utvalget legger til grunn at antall konkurranser kan være så vidt høyt at det kan diskuteres om ikke dette i seg selv kan innebære en helserisiko.
  • Vurdert ut fra hva som best ivaretar utøvernes helse, bør det vurderes om man i dag har en hensiktsmessig fordeling mellom sprint og distanserenn. Det bør også vurderes om sprintløpenes konkurranseform og løypeprofil utsetter utøverne for ekstra stor belastning.
  • Også vurdert ut fra hva som best ivaretar utøvernes helse, bør det vurderes om man skal ha færre tour-lignende konkurranser eller færre løp i hver tour.

Martin Johnsrud Sundby har medfødt astma og har ikke fått astma som et resultat av for stor belastning, men et tøft rennprogram kan framprovosere astmaanfall. Hvem har ikke hørt Martin Johnsrud Sundby hoste kraftig etter å ha gått i mål? Derfor er det greit at Martin Johnsrud Sundby holder seg hjemme fra Canada.

Når sesongen skal evalueres er det ikke bare Johnsrud Sundbys deltagelse i Canada og skiforbundets håndtering av Johnsrud Sundby- og Johaug-sakene som bør diskuteres, men også om en Tour-avslutning i Canada i det hele tatt burde vært på programmet.

Petter Northug jr. har ikke astma og det står ingenting i astmarapporten som tilsier at han ikke burde reise til Canada i år.

#Sundby #Northug #langrenn #astma

2 kommentarer

Bare Per

17.03.2017 kl.14:05

Synes det er ett element som mangler i denne konklusjonen: Martin burde stilt plassen sin til disposisjon under en absolutt forutsetning av at Petter er den som overtar plassen. Dette av den enkle grunn at det viktigste er at vi vinner, vi må demonstrere for hele verden nok en gang at vi er best! Bare seier er godt nok for verdens fremste vintersportsnasjon, og når verken Martin eller Petter kan delta, hvem skal ta seieren hjem til hvor den hører hjemme da?

frodehaa

17.03.2017 kl.17:08

Klæbo kan ta seieren hjem

Skriv en ny kommentar

hits