Rødt kort til regelverket!

Oslo 20161229.
NM håndball, cupfinale herrer 2016: Elverum - Haslum HK. Elverums trener Mikael Apelgren under cupfinalen i håndball for herrer i Oslo Spektrum.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
KYNISK: Elverums trener Michael Apelgren innrømmer at fire av hans spillere fikk rødt kort med vilje i en eliteseriekamp søndag kveld. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)
 

Herrelaget til Elverum Håndball er i hardt vær etter at Michael Apelgren innrømmer at fire av hans spillere fikk rødt kort med vilje i søndagens 30-22-seier i eliteseriekampen mot Lillestrøm i eliteserien. Årsaken var at han ville de skulle sone ferdig karantene før sluttspillet i håndball starter. Håndballforbundet har i en pressemelding sagt at de ser alvorlig på saken. Mitt råd til Håndballforbundet: la dette bli en sak om regelverk og ikke bare om moral.

Noen kommentatorer har antydet at dette er en form for kampfiksing. Det kan det være hvis utvisningene bevisst har ført til et bestemt resultat det er spilt penger på eller at det finnes spillobjekter hos internasjonale bookmakere der fire røde kort er et spillalternativ. Det har jeg ennå ikke sett bevis på. At disse spillerne må stå over neste kamp for å være klar til første sluttspillkamp er ikke noe argument for at det er snakk om kampfiksing i dette tilfellet. De samme fire spillerne kunne blitt spart i siste seriekamp for å være kampklare til den samme kampen.

Etter min oppfatning er det ikke umoral som gjør at Elverum pådrar seg røde kort med vilje. Treneren utnytter seg av et smutthull i regelverket fordi han mener det er det beste for laget. Dette er en problemstilling som alle som har vært med i turneringsspill står overfor: Hvordan få lettest mulig vei til finalen? Usain Bolt slakker av på farten i sine innledningsheat. Fotballag stiller med b-lag for å spare seg til viktige kamper. Noen lag setter inn reservelaget i kamper som gjør at de garantert taper fordi det gir dem en eller annen fordel. Men det er forskjell på å tape med vilje og å tape fordi man ikke stiller med de beste spillerne. Bryter alt dette med Fair Play eller er det en del av konkurransen?

Dette er selvfølgelig ikke optimalt, men jeg vil hevde at det er en del av konkurransementaliteten hos mange og den kan ikke kun endres med holdningsprogrammer om Fair Play. Regelverket må endres for at man skal få fjernet slike hendelser i framtiden. Apelgrens største problem er kanskje hva de andre spillerne på laget mener om det som har skjedd. Har han ikke tillitt til at de som må spille den siste seriekampen kan prestere i sluttspillet?

Utad er hovedproblemet til Michael Apelgren at han har vært ærlig om hva han har gjort. Jeg er sikker på at mange andre trenere har tenkt og gjort det samme som Apelgren, men ikke laget noe nummer ut av det: det som skjer i garderoben, blir i garderoben. Hva om han hadde sagt til sine spillere at han ville de skulle framprovosere utvisninger hos motstanderen? Hadde det skapt like store overskrifter? Kanskje skal han ha skryt for at han sier det som det er?

Det er andre gang på under en måned at norsk håndball havner opp i en diskusjon om Fair Play. I februar ble tidligere landslagskeeper Frode Scheie anklaget for å be guttelaget han trener om å tape med vilje. Dette mener jeg i så fall er langt mer alvorlig enn Elverums røde kort-strategi for å få med seg de beste spillerne når sluttspillet starter. Jeg veit ikke hva som skjedde i Scheies kamp og domsutvalget i Håndballforbundet har ennå ikke tatt en avgjørelse i saken. Uansett er det å be barn tape med vilje dårlig barneoppdragelse. Det samme skjer i fotballturneringer som Norway Cup der lag kalkulerer med tap for å komme til b-sluttspillet fordi du da kommer lenger enn i a-sluttspillet. Spørsmålet er om Apelgrens taktikk også er dårlig barneoppdragelse eller om man må skille mellom det som skjer i eliteserien og det som skjer på barnenivå.

Elverum tapte ikke med vilje, de vant kampen, og jeg mener at å pådra seg røde kort for å få spillere med i sluttspillet er et grensetilfelle som bør sette i gang en debatt i Håndballforbundet om regelverket de rår over.

Gi gjerne Michael Apelgren en bot for brudd på håndballforbundets fair play-regler, men ikke kast Elverum ut av sluttspillet. Sett han gjerne på tribunen i noen kamper, men ikke fordøm han i all evighet. Først og fremst burde håndballforbundet gjøre noe med regelverket sitt, slik at trenere ikke blir fristet til å ta slike avgjørelser i framtiden.

#håndball #elverum #håndballforbundet #apelgren

6 kommentarer

Marius

20.03.2017 kl.14:08

Mener at det de må fikse er at kort strykes og dermed vil ikke dette bli et like stort dilemma for trenere problem. Om du vil se på andre sporter så har lag som Barcelona og Real madrid har gjort akkurat det samme når de har spilt i champions league.

torfinn

20.03.2017 kl.14:55

Jeg er enig i at han ikke har gjort noe galt. Resultatet ble ikke endret, det fikk ikke noen konsekvenser for noen. Ingen rykket ned, som konsekvens av dette, om jeg har forstått det riktig vel og merke. Ingen har gamblet på dette, ingen har tjent på dette, eller tapt på dette, og ingen har brutt noen regler. Hvis håndballen velger å straffe noen på dette, er det tap av håndballens anseelse.

tta

20.03.2017 kl.15:22

De burde miste plassen sin i sluttspillet.

Kent

20.03.2017 kl.16:12

Hva om en spiller hadde 2x tominutter i første omgang og blir satt på benke for ikke å få det røde kort og karantene i neste kamp.

Kan ikke se at regelverk er brutt her, bare brukt.

Forbundet må slette røde kort før sluttspill.

Marius

20.03.2017 kl.16:35

"De samme fire spillerne kunne blitt spart i siste seriekamp for å være kampklare til den samme kampen."

Da ville de jo tatt med seg et rødt kort inn i sluttspillet, så det er jo ingen god ide.

Fin måte å få fokus på et regelverk som slår dårlig ut. Bør være enkelt å stryke røde kort når sluttspillet starter.

Peter

20.03.2017 kl.22:49

Regelverket är inte brutet här. Norge ligger efter och bör se igenom regelsystemet. I svenska ligan hände detta jämnt inför slutspel innan regel ändrades. Det är bara en smart strategi om man är så överlägsna att man har möjlighet att göra så. I sverige blev inget straff alls. Varför skulle det bli det här när ingen regel är brukt? Precis som du skriver...är det att bryta mot fair play om man ställer över spelare också?! Dessutom vann de matchen.

Norska ligan är verkligen efter svenska ligan och de övriga ligorna i Europa när man ser reaktionerna norge.

Skriv en ny kommentar

hits