Johaug-leirens utfordring

Oslo 20161013.
F.v. langrennsløper Therese Johaug, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund Espen Graff og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

FORKLARINGSPROBLEMER: Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug var tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 

Therese Johaugs lege slipper sannsynligvis straff. Hva skjer nå?

Påtalenemda i Antidoping Norge har nå henlagt saken mot legen Fredrik S. Bendiksen og hvis ikke WADA, IOC eller FIS anker den norske henleggelsen går han fri og kan hvis han vil begynne å jobbe som lege i idretten igjen. Therese Johaug er dømt til 13 måneders utestengelse for bruk av salven Trofodermin, som hun fikk av Fredrik S. Bendiksen. For mange er det urimelig.

Utøvere og leger dømmes ut i fra to rettsprinsipper i WADA-koden. Til NRK forklarer jurist i Antidoping Norge Niels Kiær at det for en utøver holder med uaktsomhet for en påtale, mens det for støttepersonell eller en lege er krav om forsett. Det betyr at selv om legen gjorde feil, så har han ikke gjort det med vilje. Det er med andre ord forskjellig skyldkrav for Johaug og Bendiksen.

Det er ikke vanskelig å forstå at Johaug-leiren reagerer sterkt på beslutningen og at den vanlige mannen i gata rister på hodet av denne forskjellsbehandlingen. Skulle henleggelsen bli stående kan Bendiksen ta opp jobben sin som lege i idretten igjen, samtidig som Therese Johaug blir utestengt fra all organisert idrett i 13 måneder, hvis Idrettens voldgiftsdomstol (CAS) opprettholder dommen hun fikk i Norge. Denne utviklingen i saken setter Johaug-leiren i et dilemma.

Norske idrettsledere har i mange år argumentert for strengere dopingstraffer og det har det blitt, men det er også innført differensiert straff i den øvre enden av straffeskalaen. Strafferammen for bruk steroider er fra to til fire år hvis man har dopet seg bevisst, men helt ned til 12 måneder hvis det er gjort ved et uhell. Det er i den lave enden av skalaen Johaug har havnet på. Derfor sier blant annet idrettsjurister at Johaug er dømt mildt innenfor et strengt regelverk.

Internasjonalt er det klima for å opprettholde strenge straffer og i noen tilfeller gjøre regelverket enda strengere. Der tenker man ikke på Norge som et spesialtilfelle.

Skulle Johaug-leiren påpeke forskjellsbehandlingen mellom Bendiksen og Johaug, kan de derfor indirekte risikere å argumentere for at Bendiksen fortjener hardere straff og ikke at Johaug fortjener mildere behandling.

Har Johaug et hevnmotiv og ønsker at Bendiksen skal straffes på lik linje med henne, kan det være en vei å gå, men det er ikke sikkert hun greier å redusere sin egen straff ved å skyve Bendiksen foran seg.

#johaug #doping #skiforbundet #wada #ioc #fis

2 kommentarer

Bare Per

30.03.2017 kl.12:51

Flott, ADN! Der viser dere at dere kan treffe riktige avgjørelser, dere også. Helt riktig at den norske landslagslegen Bendiksen skal frikjennes, han hadde jo bare uflaks og marginer imot etter en menneskelig feil. Det blir helt feil å kreve at han skal straffes, det vi istedet bør bruke alle ressurser på nå er å sørge for at også Therese frifinnes når saken hennes kommer opp i CAS. Her burde både NIF, NSF og ADN engasjere seg og stille sine midler til rådighet. Med så mye penger som det er i norsk toppidrett bør jo det i seg selv sørge for frifinnelse, det gjelder bare å bruke dem. Med frifinnelsen av Bendiksen synes jeg nå at NSF bør hente ham inn igjen, en slik kapasitet har skiforbundet fortsatt god bruk for, vi skal jo fortsette å være best.

Bor

30.03.2017 kl.14:12

Det kan bli kjempetabbe dersom Johaug og hennes advokat prøver bruke henleggelsen av legens sak...rene boomerangen. Det er nok mye lurere å stå på egne bein, ikke Bendiksens bein, og argumentere for kun Johaugs sak i CAS. Det er ikke alltid lurt å fremstå som man skyver all skyld og ansvar over på andre når man faktisk har et visst ansvar selv også.

Skriv en ny kommentar

hits