IOC retter ufrivillig søkelyset mot Usain Bolt

Kommentasje

AARHUS: Den tyske journalisten Hajo Seppelt avslørte på søndag i ARD-dokumentaren IOC feier dopingtester under teppet at både WADA og IOC skal ha holdt positive dopingprøver skjult.

Det dreier seg om re-testede prøver av jamaicanske sprintere fra OL i Beijing i 2008. Måten IOC har håndtert denne saken på gjør at de ufrivillig retter søkelyset mot Usain Bolt.

Avslørende dokumentar

I dokumentaren innrømmer WADA og IOC at de etter re-tester av dopingprøver fra OL i Beijing fant små mengder av steroidet clenbuterol i prøvene til mannlige jamaicanske sprintere. Clenbuterol-verdiene var så lave at IOC og WADA valgte å ikke informere verken utøvere eller nasjonale olympiske komiteer. Det kan ha vært en real tabbe. Årsaken til at de lot prøvene ligge, hevder de, var at prøvene kunne være positive fordi utøverne hadde fått i seg steroidet gjennom maten de spiste i Kina. Dette er en påstand som dokumentaren prøver å motbevise.

I dokumentaren kommer det fram at clenbuterol er funnet i urinprøven til flere mannlige sprintere fra Jamaica. Navnet til Usain Bolt blir ikke nevnt, men de fleste som får denne opplysningen vil nok automatisk tenke på Usain Bolt. Han vant tre gull i disse lekene, selv om han er fratatt stafettgullet fordi lagkamerat Nesta Carter ble tatt for doping i etterkant av lekene. IOC har navnet på de jamaicanske utøverne og skulle hans urinprøve være blant prøvene som IOC har holdt skjult, vil det være en dekkoperasjon som mangler sidestykke i friidrett, og vil være den største skandalen i friidrettens historie.

Bør få etterspill

På alle måter er det vi opplever i denne saken svært spesielt og bør få etterspill. Det er flere grunner til det:

Grunnen til at man startet re-testing av dopingprøvene fra Beijing-OL i fjor var fordi foreldelsesfristen snart gikk ut (den er på åtte år) og at man hadde fått utviklet bedre analysemetoder som blant annet nå kan avdekke svært små mengder av clenbuterol.

Hvorfor valgte IOC å ikke gå videre med de jamaicanske testene når de gjorde nye funn?

Forklaringen til IOC og WADA var at de valgte å ikke gå videre med de nytestede prøvene fordi de anså det som sannsynlig at clenbuterol kunne ha kommet i kroppen via kinesisk kjøtt. I flere land brukes clenbuterol i kjøttproduksjonen for at dyrene skal vokse fortere. Det var kjøttargumentet sykkelrytteren Alberto Contador brukte da han ble tatt for bruk av dette stoffet i 2010. Argumentet til WADA-sjef Olivier Niggli var at WADA sannsynligvis ville tapt en sak i idrettens voldgiftsdomstol (CAS) om utøverne hadde klaget på resultatene av disse prøvene.

Dette er en meget spesiell og farlig begrunnelse. Siden et av hovedpoengene med å teste prøvene på nytt er at man kan avdekke mindre verdier av forbudte stoffer er det rart at man ikke går videre med prøver som viser nettopp dette. Hvorfor i det hele tatt bry seg om lavere verdier av forbudte stoffer hvis man er redd for å tape en sak i CAS?

Clenbuterol har ikke noe nedre grenseverdi i den nye WADA-koden. Det betyr at alle funn av clenbuterol i urinprøver bør føre til standard prosedyre, ikke til hemmelighold, selv om man tror at dette kan ha kommet gjennom maten de jamaicanske utøverne spiste under lekene i Beijing.

Dokumentaren til Hajo Seppelt viser at Jamaica tok med seg sin egen mat. Det er i så fall en kontekst som IOC og WADA kunne vektlagt når de la til side testene av disse utøverne. Og når vi vet at mange utøvere tidligere har måttet bevise at sine positive prøver har vært et resultat av stoffer de har fått i seg gjennom maten, så må man spørre seg om hvorfor det ble gjort et unntak i dette tilfellet?

Her kan du se dokumentaren

Rettssikkerhet for utøverne

I Norge er vi akkurat i inne i en sak der en utøver har fått i seg et forbudt stoff ved et uhell og har blitt straffet hardt for det gjennom idrettens eget rettsapparat. At WADA og IOC i det jamaicanske tilfellet selv avgjør alvorlighetsgraden i det de har oppdaget, er en hån mot andre utøvere som må gå gjennom tøffe rettsprosesser i idretten.

Eller som Hajo Seppelt uttalte til Nettavisen dagen etter at dokumentaren hans ble vist på tysk tv: - Denne saken viser at IOC må holde seg langt unna dopingtester.

Tidligere har vi hatt mange clenbuterol-saker der utfallet har vært forskjellig, men der alle sakene er blitt rettslig prøvet i idrettens egne domsorganer. Det er det ikke gjort i dette tilfellet. Hovedpoenget her er at utøverne får anledning til å forsvare seg og gi en forklaring på hva som er skjedd. Det kalles rettsikkerhet.

Her i Aarhus på SportAccord Convention - konferansen for alle de internasjonale særforbundene - har ikke opplysningene som kom fram i den tyske dokumentaren sunket inn ennå. IOC-president Thomas Bach går rundt og lar seg smigre av OL-søkerbyene Paris og Los Angeles og WADA-president Craig Reedie går rundt og slikker sårene etter den bitre striden mellom IOC og WADA, som oppsto forrige gang Hajo Seppelt avslørte statsorganisert doping i Russland.

På denne konferansen skulle man presentere forslag til en ny rollefordeling mellom IOC og WADA, der WADA skulle gis større uavhengighet. Denne saken setter ytterligere fart i diskusjonen om rollefordelingen i internasjonalt antidopingarbeid.

Det store spørsmålet som henger over konferansen i Aarhus nå er hvorfor IOC og WADA har valgt en annen linje i denne saken enn i tilsvarende saker og hvorfor de tar sjansen på at Usain Bolt blir mistenkeliggjort i en unnamanøver som vi sjelden har sett før. Skulle det vise seg at Bolt er blant disse utøverne er skandalen komplett.

#doping #ioc #wada #usainbolt #friidrett #jamaica

2 kommentarer

Bare Per

04.04.2017 kl.11:24

Jada. Jaaaaaaaaaaaaaada! Jeg visste det. De er gjennomdopede alle mann og har alltid vært det. Bolt og de andre jamaicanske sprinterne må fratas alle medaljer og alle rekordene sine, det er åpenbart nå som dette har blitt kjent. De er like uærlige og løgnaktige dopere som juksemakeren Contador. Nei, lengre unna de kjernesunne norske antidopingverdiene er det ikke mulig å komme. Også jeg som trodde at Norge hadde kontrollen med WADA, det har vi åpenbart ikke, men mer tydelig kan det ikke bli at det burde vi hatt. Det må være rollefordelingen i internasjonalt antidopingarbeid, 100% norsk kontroll, først da kan vi stole på at jobben blir gjort skikkelig.

Labbe

05.04.2017 kl.14:33

Også de som spiser kjøtt, eller annen mat, er vel ansvarlige for hva de får i kroppen.

Som Johaug?

Skriv en ny kommentar

hits