Alt handler om Russland

Kommentasje

HELSINKI: Nettavisen var en av få nordiske medier til stede på UEFA-kongressen i Helsinki på onsdag. Det var i det hele tatt svært få pressefolk på kongressen og fotballmagasinet Josimar var det eneste norske bidraget ved siden av Nettavisen. Det holdt til å få UEFA-president Aleksander Ceferin til å miste ansikt.

Demokratisk?

Kongressen var viet til å vedta Aleksander Ceferins nye reformprogram og til å velge åtte representanter til UEFAs eksekutivkomité (styre). Reformprogrammet setter blant annet begrensninger for hvor mange perioder man kan sitte i UEFAs styre (3X4 år) og gir foreningen for de europeiske fotballklubbene to plasser i styret. Det siste forslaget vil gi europeiske toppklubber mer makt i UEFA.

Alle reformene ble vedtatt ved å stemme en bloc, det vil si at de stemte over alle forlagene i en votering. Og alle 55 forbund stemte for. Det samme gjorde de da kyprioten Marios N. Lefkaritis ble utnevnt til æresmedlem i UEFA. Lafkaritis har i flere tiår hatt fremtredende verv i FIFA og UEFA og er en av dem som er mistenkt for å ha mottatt ytelser for å stemme på at Qatar skulle få fotball-VM i 2022.


Jeg snakket med flere fotballedere under kongressen som synes stemmegivning ved håndsopprekning og at de store reformforslagene ble gjort med kun én votering var problematisk. Noen var for eksempel imot å slippe klubbene inn i UEFAs styre og andre ville ikke gi Lefkaritis æresmedlemskap. Men de stemte allikevel med flokken fordi de ikke ønsket å bli hengt ut. Dette på en kongress der ordet åpenhet og fornyelse ble nevnt i annenhver setning.

NFFs nye generalsekretær Pål Bjerketvedt og NFF-president Terje Svendsen fortalte meg etter kongressen at dette var et steg i riktig retning og at Aleksander Ceferin er en god mann for UEFA og europeisk fotball. Det syns også de 54 andre forbundene som i Ceferins åpningstale ble lovet 1 million Euro i overføringer fra UEFA. Mange tenkte på Sepp Blatter da han kom med denne lovnaden.

LES OGSÅ: UEFA-presidenten til angrep på norsk journalist

Hva er det med Russland?

De fleste journalistene som ankom kongressen hadde mange spørsmål om Russland på blokka.

For det første fordi Russlands visestatsminister og fotballpresident Vitaly Mutko måtte trekke seg som UEFAs kandidat til FIFA Council (styre) fordi det ikke lenger er lov til å være politiker og samtidig og ha styreverv i FIFA. Dette må ha vært en stor ydmykelse for Mutko (som tidligere var russisk sportsminister og sterkt knyttet til dopingskandalen under Sotsji-OL). Ingen fikk stilt Mutko spørsmål om dette, fordi han ikke dukket opp.

Like før kongressen spurte jeg UEFAs kommunikasjonssjef Pedro Pinto om Mutko ville være til stede og han sa at Mutko hadde gitt beskjed om at han ikke kom, men ikke gitt noen forklaring. Jeg fikk heller ikke noe ut av representantene fra det russiske forbundet, da jeg henvendte meg til dem.

For det andre var det svært mange som hadde spørsmål om terrorangrepet i St. Petersburg og om det ville få betydning for sikkerhetsopplegget under prøve-VM i fotball som starter 17. juni og for VM som starter neste sommer.

For det tredje var det en del som ønsket å høre Mutkos reaksjoner på fotballmagasinet Josimars avsløringer om utnyttelse av nordkoreanske arbeidere ved byggingen av prestisjearenaen i St. Petersburg.

Vi fikk ingen svar fra russisk side om disse tingene og derfor var det naturlig å spørre UEFA-president Ceferin om dette. Grunnen er enkel. På FIFAs nettsider står det at Ceferin er formann i komiteen som har ansvaret for å overvåke forberedelsene til FIFAs arrangementer, også fotball-VM i Russland. Dette ble bekreftet av FIFAs pressetalsmann Hans Hultmann under UEFA-kongressen.

UEFA-presidenten hisser seg opp

Da jeg stilte spørsmål på pressekonferansen om hvilke reaksjoner han ville foreslå mot Russland for bruddene på menneskerettighetene som Josimar avslørte nektet han både på at han var formann for denne komiteen og på at han aldri hadde hørt om problemene med nordkoreanerne. Da Josimars representant på kongressen fulgte opp mitt spørsmål, snudde Ceferin seg til sin kommunikasjonssjef og ba om å få mer seriøse spørsmål.

Mange av journalistene som var til stede begynte å spekulere i om hvorfor Ceferin reagerte på denne måten og stilte seg spørsmålet om Ceferin snakket usant? Disse spørsmålene ble mer prekære da jeg dagen etter kongressen fikk vite av kilder tett på komiteen jeg siktet til på pressekonferansen at komiteen hadde hatt møte forrige uke og at Russland sto på agendaen. Og ikke minst: Aleksander Ceferin ledet møtet.

Dette er en sak i utvikling, for å si det mildt. Det var i hvert fall tydelig at vi hadde truffet en nerve, for da pressekonferansen var over kom kommunikasjonssjef Pedro Pinto ned til journalistene og antydet at Ceferin hadde misforstått spørsmålene. Det var det få som trodde på.

Avsløringer

I fjor avslørte jeg sammen med Josimar spillet bak Ceferins valg til UEFA-president. Blant annet at det var Russland som trakk i trådene og brukte de nordiske fotballforbundene for å få ham nominert og valgt. Det skapte mye støy for sloveneren og det har Aleksander Ceferin ikke glemt.

Da de nordiske landene holdt en høring med de forskjellige presidentkandidatene i fjor høst, fikk Aleksander Ceferin spørsmål om hva han mente om blant annet menneskerettighetsbrudd i Russland. Han avfeide spørsmålet og sa at han var optimist. Ikke akkurat et presidentaktig svar, spør du meg.

Nordisk initiativ

UEFA-president Aleksander Ceferin blir ubekvem hver gang han får spørsmål om Russland og blir til og med ufin.

De nordiske fotballforbundene fortalte meg at de ville sende et brev til FIFA om det som har kommet fram om Russland. Det spørs om de heller må ta en alvorsprat med presidenten og få ut av ham hva han egentlig mente med alt pratet om åpenhet på denne kongressen.

#uefa #fifa #nff

Ã?n kommentar

Bare Per

06.04.2017 kl.17:54

UEFA er like korrupt som før og like korrupt som FIFA. Og slik kommer det til å fortsette å være helt til de britiske og skandinaviske forbundene får kontroll over hele organisasjonen. Først da blir det en slutt på at de britiske og norske lagene motarbeides, og kan kanskje få noen fordeler istedet får vi håpe.

Skriv en ny kommentar

hits