Hvorfor kan ikke Norway Cup bare dreie seg om fotball?

SHANGHAI, KINA 20170408.
Statsminister Erna Solberg sparker i gang en fotballkamp for jenter under et besøk til Melong Middle school i Shanghai lørdag. Solberg er på offisielt besøk til Kina der gjenopptakelse av politisk og økonomisk samarbeid med Kina er hovedformålet med besøket. Denne skolen er en av de 14000 skolene som satser på jentefotball.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Erna Solberg innrømmer at hun aldri har vært god i fotball, men nå har hun dratt til Kina for å få lov til å delta på Norway Cup. Dummere kan det ikke bli!

Det er bare politikere som ikke skjønner hvor dumt det høres ut når du inviterer et fotballag fra Kina til Norge for å sette fokus på FNs bærekraftmål. Nettopp dette gjorde statsminister Erna Solberg da hun ankom Kina i forrige uke og inviterte det kinesiske jentelaget til Meilong Middel School i Shanghai til Norway Cup. Dette er Kina-politikk og har ingenting med bærekraft å gjøre.

PR-jippo. Solberg leder FNs arbeid med å utvikle de 17 bærekraftsmålene, blant annet for å utrydde sult og fattigdom innen 2030.

Til VG sier hun at:

- Sportssamarbeid er viktig og Norge har historisk veldig gode resultater innen kvinnefotball. Vi er veldig glad for å dele våre kunnskaper, selv om kineserne nok er mest interessert i å få lærdom som gjør at de kan ta gull i eget OL i 2022.

Med et slikt jippo føyer hun seg inn i rekken av politikere som vil bruke barneidrett, og i dette tilfellet fotball, for å fremme sine egne interesser, og samtidig viser hun svært liten kunnskap om barneidrettens viktigste verdi og også totalt mangel på fotballens stilling i Kina.

Dette dreier seg ikke om å unne barn fra Kina å komme til Norge for å spille fotball eller ikke. Tvert i mot. Men unger som kommer til Norway Cup og andre turneringer i Norge bør komme til Norge kun for å spille fotball og ikke være en del av et politisk omdømmeprosjekt. Det gjør ungene til gisler i en politikk de ikke har noen råderett over. Det gir også billige PR-poeng til et regime som Erna og hennes regjeringsfeller i Høyre var sterkt kritiske til for bare noen år siden. Det er vel kanskje hele poenget?

Det er verdt å minne om at det 13. bærekraftsmålet til FN er å stoppe klimaendringene, ikke bare utrydde sult og fattigdom som Erna fokuserte på da hun keitete sparket ballen mot lett sjokkerte elever på Meilong Middel School. Kamp mot sult og fattigdom er kanskje en av suksesshistoriene fra Kina de siste ti årene.

Lite bærekraftig. Å invitere et kinesisk lag til Norway Cup er i seg selv svært lite bærekraftig. De små jentene fra Shanghai bidrar til et negativt bidrag til CO2-regnskapet bare for at den norske statsministeren skal sole seg i glansen av kinesiske jenter på Ekebergsletta.

Kina ligger langt framme i klimakampen, men det er også her de største utfordringene i verden ligger. Samtidig er fotballen i Kina et trist skue, selv om den fotballinteressert kinesiske presidenten Xi Jinping har startet et storstilt fotballprosjekt som skal sørge for at Kina får fotball-VM og Kina vinner VM før 2030. For at Kina skal klatre på fotballhimmelen har Kina også satset kraftig på skolefotball. Ernas spark passer derfor perfekt inn i Xis fotballprosjekt, men hun kunne gjort mer.

Norway Cup er en fantastisk fotballturnering som i stor grad dreier seg om lek og fotball. Dette er et konsept som er helt ukjent i Kina. Fotballen i Kina er et sørgelig skue ? på toppnivå er den helt gjennområtten av kampfiksing og barnefotballen er svært dårlig utviklet.

Et godt tiltak fra arrangørene av Norway Cup og den norske regjeringen hadde vært å lære kineserne hvordan man arrangerer slike turneringer og verdien av dem. Da snakker jeg ikke om den politiske verdien av idrett. Det kan de fra før av alt om i Kina. Hva med regionturneringer i hele Kina som heter Norway Cup? Det hadde gitt andre fotavtrykk en de som kommer fra forurensing.

Norske myndigheters bruk av Norway Cup for å pusse på sin egen fasade er ikke noe nytt for denne regjeringen. Da Arbeiderpartiet ledet regjeringen for noen år siden brukte de Norway Cup for å hvitvaske krigføringen i Afghanistan.

Krig og fotball. Samtidig som norske militære styrker var i trefninger og engasjert i Faryab-provinsen i Afghanistan i 2009 og 2010, kjempet et guttelag fra samme provins i Norway Cup. Faryab United var invitert av forsvarsministeren. I 2009 spilte de i Brann-drakter og begge åra fikk de personlig hilse på forsvarsministerne Anne-Grete Strøm-Erichsen og Grete Faremo før de spilte sine åpningskamper. Brann-draktene var gitt av en Brann-frelst nordmann som tjenestegjorde i Meymaneh (forsvarsminister Strøm-Erichsen var fra Bergen og holder med Brann). Hvorfor ikke Faryab United-drakter? Det ville i hvert fall gitt tiltaket et skinn av veldedighet og kanskje gjort de afghanske gutta mer stolt av seg og sitt lag?

Begrunnelsen fra Forsvarsdepartementet for å invitere dette regionlaget var å bygge gjensidig tillit mellom Norge og Afghanistan og mellom nordmenn og afghanere. Dette tiltaket minnet også mer om nasjonal omdømmepolitikk enn om et tiltak for tillitsbygging over landegrensene. Det er ingen grunn til å tvile på at laget fra Høybråten og Stovner som hadde et spesielt ansvar for gutta fra Afghanistan i 2009, spillerne fra Afghanistan og lagene som slo og ble slått av Faryab United fikk nye perspektiver på livet etter å ha møtt hverandre på fotballbanen. Mellom disse oppsto det sikkert gjensidig tillit og respekt, men jeg er redd for at tilliten som eventuelt ble skapt i dette enkelttilfellet druknet i blodet til den uskyldige afghaneren som ble drept av norske styrker samme uke som Faryab United kom til Norge for første gang.

Mitt hovedpoeng er: hvorfor kan ikke jenter som kommer til Norway Cup få slippe å være en del av et politiske prosjekt og bare spille fotball, snappe bilder til vennene hjemme og få nye Facebook-kjærester? Det er bærekraftig nok. Vi trenger ikke statsministre som utnytter dem politisk og stikker fra fotballbanen når jentene er dratt hjem.

#kina #norwaycup #ernasolberg

5 kommentarer

Blomster-Ole

10.04.2017 kl.15:04

Slett ikke noe problem. Det er bare å sørge for at dette kinesiske fotballaget sykler fra Kina til Ekebergsletta når de skal delta i Norway Cup, for så å sykle tilbake igjen når turneringen er ferdig. Da vil bærekraftmålet være overoppfylt, og ikke bare det, enda mer positiv er signaleffekten dette vil gi. Gjør de dette, synes jeg Norway Cup ledelsen skylder dem å la dem vinne hele turneringen også, om ikke annet så i klima og miljø sitt navn. For da vil i hvert fall vi nordmenn ha lært mye om hvor langt du kan reise på klimavennlig vis, og effektivt miste ethvert motargument mot å gi fra seg privatbilen og heller benytte MDGs fremtidsrettede transportløsninger, nærmere bestemt sykkelen, uansett reisedistanse.

Robert Isaksen

10.04.2017 kl.20:24

Du snakker en hel masse om å holde politikken unna barna, mens hele ditt skriv er gjennomsyret av eget politisk ståsted. Toppen er jo hvor de drar opp alt blodet norske soldater har på sine hender hvor en uskyldig person ble drept under krigshandlinger.

Da lar jeg det bli en sidenotis at de nevner "de små jentene fra Shanghai" - og hvordan de bidrar til "et negativt bidrag til CO2-regnskapet". Igjen - var det ikke så viktig for barna? Eller, spratt eget politisk ståsted veldig høyt en stakket stund?

Nuvel, tilbake til virkeligheten:

"Er også en flittig brukt foredragsholder om lyse og mørke sider i norsk og internasjonal idrett. Ta kontakt for foredrag. Jobber nå som freelancer i Nettavisen."

Da er det jo et par saker de kanskje burde belyse i samme slengen - vedrørende barna - og, hva som skjer på Norway Cup. Har alt vært fint og greit? Mener, om man skal forsvare barna - og, tenke på barna først, så har det nå vært et par hendelser som har blitt beskrevet i aviser:

"Politiet har kontroll på personene som var involvert i angivelig Norway Cup-voldtekt."

I løpet av Norway cup har det kommet meldinger om mulig voldtekt og overgrep mot både afrikanske og brasilianske spillere. Seksjon for Volds- og seksualforbrytelser stod ansvarlig for undersøkelsene.

"Egyptisk trener utførte flere seksuelle overgrep" En trener ble siktet for sedelighetskrenkelser mot fire separate unge jentespillere, samt en voksen kvinne. Grete Lien Metlid er seksjonsleder ved seksjon for volds- og seksualforbrytelser, og forklarte til Dagbladet at mannen kløp flere deltakere i ansiktet, tok dem på rumpa og kysset dem, mens handlingen mot den voksne kvinnen var noe mer aktiv. Mannen skal ha forklart ?at det var hans måte å forsøke å komme i kontakt med andre på.? Treneren godtok et forelegg på 20.000 kroner og ble varslet om at politiet ville utvise ham fra landet, men dro frivillig tilbake til hjemlandet."

"De sparket bort ballen Patrick skulle hente, før de dyttet ham ned i bakken. Deretter begynte de å sparke, slå og skalle ham i hodet, forteller moren til Patrick, Veronicka Ersvær Ruud, til TV 2.Gjengen var på rundt ti gutter, og de gikk alle sammen løs på Patrick. Patrick endte opp med både kraftig hjernerystelse, et blått øye som er så hovent at han ikke klarer å se på det, og vondt i rygg, nakke og fot. Som et resultat av voldsepisoden er Norway Cup nå over for hans del. Men moren frykter at det kunne gått langt verre dersom kvinnene ikke hadde grepet inn." Den afrikanske gjeng kunne altså påført gutten som var alene - langt større skader.

De sitter jo med kunnskap og makt. Hva med å grave opp hva som har foregått på diskoteker på kveldstid. Er det ikke slik at det er har vært uønsket beføling fra eksotiske strøk? Er det ikke slik at det har vært gjenger som har tafset og skapt tårer til unge piker?

"Det irakiske laget Al-Mina er bøtelagt av Norway Cup-ledelsen etter bråket som oppsto etter kampen mot Holmlia mandag. I kaoset som oppstod, barket etter hvert Al-minna-fansen sammen med Holmlia-spillerne sammen. Det ble delt ut både slag og spark, noe som resulterte i kuttskader i ansiktet på to Holmlia-spillere. Flere jagde hverandre også over banen i alle retninger."

"Et fotballag fra Trondheim blir utvist av Norway Cup for nok engang å ha laget bråk på sletta."

Laget? Det kan du lese mer om her:

"Suot IL Trondheim består av unge innvandrere, og har med to lag i Norway Cup, G14 og G19. Begge lagene spilte seg videre til A-sluttspillet før de ble ekskludert fra turneringen i formiddag."

"Cosmos, det russiske laget som onsdag ettermiddag gikk til fysisk angrep på Herds G14-spillere, utestenges fra Norway Cup."

"Fikk plass på Norway Cup-lag etter sex med treneren

Flere tidligere Norway Cup-deltakere TV 2 har snakket med i Kenya hevder de måtte ha sex med treneren for å komme med på laget som skulle reise til Norge."

"I vårt tilfelle mottok vi en varsling om alvorlige uregelmessigheter i samarbeidsorganisasjonen Mathare Youth Sports Association (MYSA) i Kenya. Vi satte ned en undersøkelseskommisjon bestående av fire profesjonelle kvinner, hvorav tre var kenyanere, høyt utdannede og respekterte innenfor feltet. Undersøkelsen bekreftet varslingen. Det ble særlig understreket at det omkring laguttak til blant annet Norway Cup hadde utviklet seg en maktmisbrukskultur, både når det gjelder id-forfalskning og seksuelle overgrep. Det var slett ikke en ensartet konklusjon som beskrev alt og alle rundt Norway Cup-deltagelse som maktmisbrukere, men det var tilstrekkelig til å slå alarm på vegne av ofrene."

Dette er altså baksiden av den politiske medalje. Kanskje derfor det er så viktig for politikere å bruke politiske kort for å holde fasaden? Men hei, alt er jo hva man ikke skal snakke om. Selv de som liker å hevde at det mørke skal opp til overflaten - er det neppe passende eller smakende grunnet egen politisk kake.

knut-kristensen

10.04.2017 kl.22:24

- eneste grunnen til at Kinas statsminister er "lykkelig" er at Solberg har sug ham, og alle andre er misfornøyd fordi de ikke ble sugd....

Alexander Ramsland

11.04.2017 kl.07:09

Og når de kinesiske jentene kommer for å spille fotball og ender med å bli gjengvoldtatt av muslimske spillere og trenere så blir forholdet til Kina sikkert kjempebra.

Igrunn lattrerlig med sist års Norway Cup, hvor treneren til et av lagene gjentatte ganger forgrep seg på småjenter og ikke engang ble arrestert.

OleG

11.04.2017 kl.11:13

Var skeptisk til dette innlegget. Igjen var det interessante å finna i kommentarfeltet!

Skriv en ny kommentar

hits