Idretten bør vurdere andre finansieringsordninger

Oslo 20170220.
Idrettspresident Tom Tvedt foran en Norsk Tipping kommisjonær ved Ullevaal Stadion.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Idrettspresident Tom Tvedt foran en Norsk Tipping kommisjonær ved Ullevaal Stadion. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix 


Uavhengig av om norske myndigheter innfører lisens på pengespill i Norge eller velger å beholde enerettsmodellen, så bør de nå seriøst vurdere om de skal be om penger over statsbudsjettet. Det er flere grunner til det.

Brennpunkt-dokumentaren Fanget av spillet, som ble sendt på NRK 4. april, illustrerer godt at Norsk Tippings spill kan føre til spillavhengighet og at ansvarlighetsregimet i norsk spillpolitikk ikke hindrer at de som blir spillavhengige går over til utenlandske konkurrenter som er langt mer aggressive enn den norske spillmonopolisten på Hamar. På den annen side utvikler Norsk Tipping stadig nye pengespillkonsepter for å konkurrere med de utenlandske selskapene. På den måten rustes Norsk Tipping til en konkurranse som ikke skal være der. Enn så lenge.

Dagens spillpolitikk har så mange hull at utenlandske selskaper håver inn milliardbeløp i et marked de ikke skal være i. Å kalle Norsk Tipping for monopolist er i dagens situasjon et narrespill.

Dagens situasjon gir regjeringen to alternativer: enten må de gjøre alvor av å stenge alle sluser til utlandet, ved for eksempel IP-blokkeringer av utenlandske nettsider og et effektivt forbud av utenlandske spillreklamer på norske tv-kanaler, eller de må regulere aktørene som i dag opererer ulovlig i Norge, altså innføre en lisensordning. Til regjeringen får summet seg kan norsk idrett pønske ut en ny finansieringsplan som ikke omfatter direkte overføringer fra overskuddet til Norsk Tipping.

I 2016 var overskuddet til Norsk Tipping på over 5 milliarder kroner og av dette fikk norsk idrett 2.422.597.000 kroner. Norges idrettsforbund fikk alene 660 millioner kroner av disse pengene. Det er mye penger, men for idretten er det ikke nok. Og det er i seg selv et argument for å tenke nytt om finansieringsordningen.

Idretten snakker hele tiden om etterslepet på anlegg. Det blir bare større og større og inntektene til Norsk Tipping greier aldri å dekke inn dette etterslepet. Det er det kun ekstrabevilgninger over statsbudsjettet som kan gjøre. Med en fastsatt sum hvert år i én stortingsperiode kan det bevilges mer penger enn det kommer fra Norsk Tipping og anleggssituasjonen kan løses. Hvis politikerne vil.

Idretten på statsbudsjettet frir idretten fra å forsvare norsk spillpolitikk. Stadig får vi historier om skjebner som sliter med spillavhengighet og milliongjeld og noen av disse skjebnene har lagt igjen pengene sine hos Norsk Tipping. Det er disse midlene som norsk idrett nyter godt av. Vi hører til stadighet at norsk idrett tok ansvarlighet på alvor da de gikk med på automatforbudet som ble innført i 2007 og som førte til at idretten mistet 700 millioner i inntekter.

Disse inntektene har idretten nå tjent inn igjen, blant annet som en følge av nye nettspill som er innført for å konkurrere med de utenlandske spillselskapene. Kanskje det hadde vært like ansvarlig i dag å frasi seg disse pengene, slik man gjorde da automatforbudet ble innført?

Velger norsk idrett bort direkte overføringer fra Norsk Tipping slipper de å ta ansvar for ansvarligheten til Norsk Tipping. Den kan de overlate til norske myndigheter.

Ved å fri seg fra Norsk Tipping fjerner idretten seg den tiltagende dobbeltmoralen de forfekter. Flere og flere særforbund straffer enkeltutøvere for at de inngår avtaler med utenlandske spillselskaper samtidig som de selger tv-rettigheter til tv-kanaler som tjener store penger på utenlandsk spillreklame. Uten disse reklameinntektene hadde ikke kanalene kunne kjøpe disse rettighetene. Dette er ikke noe annet enn dobbeltmoral og denne praksisen svekker idrettens moralske pekefinger i spilldebatten.

Idrettspolitikk og spillpolitikk er lite debattert blant norske politikere. Grunnen er enkel: pengene fra spill og til idretten går ikke over statsbudsjettet og blir derfor ingen kampsak i Stortinget. Frykten til idretten er at de vil bli nedprioritert i en budsjettkamp mellom sykehus og skoler. Derfor vil de beholde dagens ordning, selv om ordningen har mange huller. Dette er en holdning som viser idretten ikke har mye tro på sine egne argumenter om idrettens sterke stilling i det norske samfunnet. Da bør de i så fall finne nye argumenter.

#nif #norsktipping #tomtvedt #betting

4 kommentarer

Jau

13.04.2017 kl.21:02

NT er rimelig aggressive i sin markedsføring, de også. Man pakker det inn i "ansvarlig-gambling-papiret", men det er jo bare noe politisk korrekt fjas.

Se bare hvordan de tar opptak av tlfsamtalene med vinnerne og bruker deres uttrykk, tårer, sjokk og overraskelser i reklame, eller masse info overalt om de stadig esende jackpottene...

Jeg er en bitteliten, uviktig tipper ( altfor små summer, og heller ikke regelmessig tipping), men du verden som NT jobber med å reklamere for alle sine spill. Meg fanger de aldri inn, for jeg har ikke helt troen på rikdom. :) Men 20-30 kr dann og vann kan jeg surre bort.

Den som har anlegg for gambling, har det uansett hva NT holder på med. En med anlegg for alkoholisme, har det like forbaska om byen hans/hennes legger ned Vinmonopolet og kun skal selge øl i butikkene, eller kun nabokommunen skal ha ølsalg.

Minnes en for lengst avdød slektning som med sin alkoholisme ikke hadde tid til å vente på at satsen skulle bli klar til brenning...han drakk den gråhvite gugga selv om den ikke var ferdig gjæret. Satt på poteter og luktet ille. Fusel, kalte min far det og ristet på hodet av slwktningen. Den som er avhengig av noe, finner alltid en måte..ALLTID!

5 bokstaver

14.04.2017 kl.13:50

Legg ned hele satans dritten. Idrett er brød og sirkus slik at presidenter og andre dresskledde psykopater kan teppebombe sivil befolkningen i ett eller annet land.

BOMBSHELL: Inside Canada-USA "Refugee" Trafficking Ring

14.04.2017 kl.14:55

https://www.youtube.com/watch?v=kcqHRsZJjcs

Staleg

14.04.2017 kl.17:43

Savner en diskusjon om hva som er statens ansvar.

Erf. eks idrett statens ansvar?

Ja. Idrett er bra. Det er sunt. Det er styrkende, osv osv.

Men det er faktisk mye annet også. Tran er bra. Å gå er bra. Men staten sponser ikke tran og heller ikke gode sko. Fordi staten ansvar MÅ ende et sted. Ellers går den konk, slik kommunistregimene gjorde. Eller slik Hellas har gjort.

Alle snakker om at vi er altfor avhengige av på pumpe opp olje. Hvorfor er vi det? Fordi staten har påtatt seg alt for mye ansvar.

Så å få ENDA flere poster inn på statsbudsjettet, er neppe veien å gå.

Skriv en ny kommentar

hits