Dommerkrangel i NFF burde aldri skjedd

Sarpsborg 20161030.
Eliteserien fotball 2016: Sarpsborg-Tromsø (2-2). Dommer Svein-Erik Edvartsen kommer ut av garderoben før eliteseriekampen mellom Sarpsborg og Tromsø på Sarpsborg stadion.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

 

Den profilerte dommeren Svein-Erik Edvartsen har denne sesongen dømt én VM-kvalifiseringskamp, men har så langt ikke dømt én eneste kamp i Eliteserien. Årsaken er en intern konflikt mellom dommersjef i NFF, Terje Hauge, og Edvartsen. Denne konflikten burde aldri oppstått.

Nettavisen har i over tre uker hatt fyldig dekning av denne saken og sakens kjerne er i hovedsak at Svein-Erik Edvartsen har reagert på sammensetningen av dommerteamene til hver kamp og han har vært misfornøyd med at han ikke lenger fikk ha Rune Pedersen som sin mentor. Pedersen var i en årrekke dommersjef i NFF før Hauge overtok den rollen og nå er det Hauge som er Edvartsens mentor, mot Edvartsens vilje. Hauge har sagt at det er en helhetsvurdering som ligger bak dommernekten.

Den åpne konflikten har nå pågått i drøye to uker og selv om NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt, direktør for konkurranse avdelingen i NFF, Nils Fisketjønn og nå sist lederen i Norsk Fotballdommerforening (NFDF), Ola Hobber Nilsen har meldt seg på som meglere i konflikten står den fortsatt uløst. Hvis ikke fornuften seirer kommer vel snart riksmeglingsmannen på banen, også? Uansett begynner dette å ligne en parodi.

Ved siden av den totale handlingslammelsen i denne saken er det meget spesielt at Svein-Erik Edvartsen ved siden av å være FIFA-dommer også er seksjonsleder for avdelingen for samfunnsansvar i NFF. Det vil si at han ikke bare er underordnet dommersjef Terje Hauge i saker som omhandler dommerspørsmål, men også er likestilt Hauge som ansatt i NFF. Lunsjpraten mellom kollegene i NFF om dommerprestasjonene i siste Eliteserierunde er sikkert et interessant skue i disse dager. Hvis det i det hele tatt er lov å snakke om? Tviler på at Edvartsen og Hauge deler lunsjbord.

Denne dobbeltrollen er problematisk på flere måter. For det første fordi konflikten ikke kan dreie seg om Edvartsens dommerfaglige kvalifikasjoner. Da hadde han ikke fått dømme VM-kvalifiseringskampen mellom Gibraltar og Bosnia-Hercegovina i forrige VM-runde. Det må det ligge noe annet bak.

For det andre er det uheldig at to som har vanlige ansettelser i NFF også skal vurdere hverandres kvalifikasjoner for andre oppgaver i NFF-systemet, i dette tilfellet fotballdømming på elitenivå.

I denne saken er det egentlig bare to mulige løsninger. Enten må andre enn Hauge vurdere om Edvartsen kan dømme Eliteserien eller ikke. Denne vurderingen skal ikke dreie seg om personlig konflikter eller andre forhold på Ullevål stadion. Eller NFF må legge ned forbud mot at ansatte i NFF kan ha andre verv enn sine kjerneoppgaver i organisasjonen nettop for å unngå at slike situasjoner som vi har sett i dette tilfellet oppstår.

Det er spesielt at dommerne i NFF som skal forvalte NFFs Fair Play-regler nå får NFF til å fremstå som handlingslammet og lite opptatt av at disse reglene følges.

3 kommentarer

Jan Bødtker

17.04.2017 kl.17:32

Problemet er som det nesten alltid har vært i dommerkomiteen - det er helt maktpåliggende at dommersjefen må vise autoritet overfor dommerne. Det er veldig viktig at han viser hvem som bestemmer, og det er omtrent ikke lov for dommerne å ha andre meninger enn sjefen. Dette ble jeg selv et offer for for en del år tilbake. Etter å ha vært med i elitedommer-gruppen i fem år, ble jeg sendt på dør fordi jeg tillot meg "å tale Roma midt imot".Nå er ikke Terje Hauge verdens letteste mann å forholde seg til med sin arrogante væremåte. Utfallet av denne konflikten er det to utganger på - enten legger Edvardsen fløyten på hylla, eller så forlater Hauge jobben som dommersjef. Det siste alternativet er klart det beste! Slik situasjonen har utviklet seg er meningsløs! Merkelig at ikke presidenten selv rydder opp - men han er vel like konfliktsky som dommersjefen?

Gulbrand Brennebø

17.04.2017 kl.17:59

En del år tilbake er vel en underdrivelse Jan Bødtker.

Du var aldri i nærheten å nå toppen.

Jan Bødtker

17.04.2017 kl.19:24

Gjennom mine 35 år som dommer har jeg aldri registrert ditt navn, hverken som spiller eller dommer, så hvilken forutsetning du har til å uttale deg om mine kvalifikasjoner vet jeg ikke.

Det er heller ikke min tidligere karriere som dommer denne saken dreier seg om. Det er konflikten innad i NFF hvis du ikke har fått det med deg? Den må løses så snart som mulig, og da gjerne ved at fotballpresidenten selv griper inn.

Skriv en ny kommentar

hits