Fotballpåsken overskygget av vold og terror

Police guard at the entrance of the Dortmund stadium prior to the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and Eintracht Frankfurt, in Dortmund, Saturday, April 15, 2017. Defender Marc Bartra and a police officer were wounded when three explosions hit the team bus as it was leaving for the stadium ahead of the first leg of the Champions League quarterfinal against Monaco Tuesday, April 11, 2017. . (Ina Fassbender/dpa via AP)
Ina Fassbender/dpa via AP

 

Mange spør seg om det er farlig å dra på fotballkamp etter alle de voldelige episodene på og utenfor fotballbanen denne påsken. Disse hendelsene føyer seg inn i en dyster trend.

Tirsdag kveld i påsken smalt tre bomber i nærheten av spiller-bussen til Borussia Dortmund da de var på vei til Champions League-kamp mot Monaco på sin egen hjemmebane. Minst en av bombene inneholdt spiker som traff og skadet Dortmund-forsvareren Marc Batra mens han satt i bussen. Nakkestøtten i setet Batra satt i hindret at han fikk andre skader enn kuttskader i armen. Bombene knyttes til høyreekstreme som ønsket å legge skylden på radikale islamister.

LES OGSÅ: Hillsborough ? sårene som aldri gror

En uke med bråk

Det hører til sjeldenhetene at fotballspillere og fotballkamper blir angrepet med bomber. Mer vanlig er det at fotballpøbler lager kvalm. Det fikk vi flere eksempler på i den stille uken. Den franske fotballklubben Lyon ble i to kamper i påskeuken angrepet av tilreisende supportere. Først av Besiktas-supportere i forbindelse med en Europe League-kamp og så av Bastia-fans i den hjemlige serien. Leicester-fansen skapte krigslignende tilstander i Madrid før Champions League-kampen mot Atletico Madrid og i Argentina ble en supporter drept i en seriekamp på Mario Kempes Stadion da han ble kastet over tribunen av sine medsupportere. Kanskje mindre alvorlig var det at Brøndby-fans kastet døde rotter på Ståle Solbakkens disipler i FC København under et svært anspent oppgjør mellom de to København-lagene i påskehelgen. Dette er historier som har preget fotballoverskrifter bare den siste uken.

Mer politisk vold

De siste par årene har fotballen vært preget av omfattende vold på og utenfor fotballbanen og de har i stadig større grad hatt politiske undertoner. I november 2015 prøvde tre selvmordsbombere med bomber fylt av spiker å ta seg inn på Stade de France i Paris under privatkampen mellom Frankrike og Tyskland. På tribunen satt blant andre Frankrikes president Francois Hollande. Terroristene med tilknytning til IS ble stoppet i inngangspartiet og kun tre ble drept. Men det kunne gått enda verre. Hadde de kommet seg inn på stadion hadde langt flere blitt drept og mange hadde sannsynligvis blitt trampet i hjel i panikken som hadde spredd seg.

Målet til terroristene var blant annet å skape frykt før fotball-EM i Frankrike i 2016. EM ble spart for terrorister, men ble i stedet herjet av engelske, russiske og andre kriminelle gjenger. Deler av Marseille så ut som en krigssone etter fotballpøblenes herjinger og det ble skapt frykt inne på Stade Velodrome i Marseilles da russiske pøbler gikk til angrep på engelske fans etter kampen mellom England og Russland.

Russiske pøbler

Mange av de russiske pøblene i Frankrike var i reisefølget til det russiske fotballforbundet og mange av dem sto også for opptøyer i Polen da Ukraina og Polen arrangerte fotball-EM i 2012. Da marsjerte 5000 russere gjennom Warszawas gater og minnet polakkene om russernes herjinger i Polen i tidligere tider. Det førte til at det russiske fotballforbundet fikk 150 000 euro i bøter og i utgangspunktet fikk de også poengtrekk og påbud om å spille for tomme tribuner i den neste EM-kvalifiseringen. Disse sanksjonene ble fjernet etter sterke protester fra det russiske forbundet. Det førte Russland til EM i Frankrike.

Alle disse hendelsen leder oppmerksomheten mot prøve-VM i Russland denne sommeren og til fotball-VM i Russland i 2018. Frykten for voldelige opptøyer har i mange år vært på dagsorden og frykten for terror slik vi blant annet fikk se i Dortmund i påskeuka har fått ny næring etter terrorangrepet på undergrunnen i St. Petersburg i begynnelsen av april i år. Petersburg er en av VM-arenaene i 2018.

Oppsiktevekkende sikkerhetsgaranti

For å dempe frykten for tilreisende fotballsupportere har russiske myndigheter i påskeuka gått ut med en oppsiktsvekkende garanti om at fotball-VM og prøve-VM vil være 100% sikkert og i begynnelsen av påsken skrev Russlands president Vladimir Putin under på en ny lov om utvidede fullmakter til politiet i forbindelse med prøve-VM og fotball-VM.

I følge russiske myndigheter tar de russiske arrangørene i bruk et helt nytt overvåkningssystem inne på stadionene i forbindelse med VM. I hovedsak dreier den nye loven om å forhindre voldelige supportere og loven sier at bråkmakere kan får to ukers fengsel for voldelig oppførsel, store bøter, bli utvist fra Russland og det gis innreisenekt for kjente bråkmakere.

Spørsmålet er om vi føler oss tryggere av at slike tiltak blir satt i verk?

#hooligans #terror #fotball #dortmund #lyon #fotballvm #russland

2 kommentarer

mats

19.04.2017 kl.01:42

Nei, det er ingen som spår om det er farlig og gå på fotballkamp i påsken i Norge. Typisk hvor noen lager en sak, av en hendelse som ikke har noe med situasjonen i Norge og gjøre. Tull. Håper du får svært få lesere til denne unødvendige artikkel, blogg, eller hva du kaller det.

Bare Per

19.04.2017 kl.14:00

Nok et godt bevis på at vi ikke kan la land som Russland få arrangere noe VM. Da kommer sånne ting til å skje hver dag mesterskapet varer. Nei: Give it to England, FIFA!

Skriv en ny kommentar

hits