Mitt liv med Leyton Orient


Fattern viser gatesteinen han har inngravert på Brisbane Road.
Rett ved siden av legenden Laurie Cunningham. Foto: Andreas Selliaas

 

Jeg har fulgt Fattern på mange Leyton Orient-kamper i England. I dag er han en slagen mann: Orient rykket ut av det engelske ligasystemet. Men det er håp. Her er hans nekrolog over nedrykket:

Kroken på døra for Leyton Orient!
Med dagens bortetap mot Crewe Alexandra er det slutt på 112 års sammenhengende opphold i Football League. Veien opp igjen kan bli lang. 

Denne middelmådige østlondonklubben har jeg fulgt siden sesongen 1961/62. Dette falt sammen med det som var Steinkjers store sesong i den såkalte Maratonserien 1961/62. Som ivrig SI&FK-supporter kjøpte jeg Sportsmanden hver mandag og torsdag hos Odds frukt og tobakk i Kongens gate 20. I 1962 var Steinkjer hele Norges favorittlag. Åtte Steinkjer-spillere var på landslagene i løpet av den sesongen. Men det endte som kjent med en sur 2. plass bak Brann i serien.


Stolt pensjonist. Foto: Andreas Selliaas
 

Sportsmanden hadde også bred dekning av engelsk fotball. Høsten 1961 la jeg for første gang merke til laget Leyton Orient, som klatret mot toppen av 2. divisjonstabellen, i hard kamp med Liverpool. Liverpool festa raskt grepet om toppen, men like under vaket Orient. Ipswich vant 1. divisjon sesongen 1961-62, mens Liverpool og Leyton Orient rykket opp. Sesongen etter ble det direkte nedrykk for Leyton Orient. Fra den gangen har jeg alltid kastet et blikk på tabellene under Premier League og sjekket hvor mitt lag lå.

Det ble bare med den ene sesongen i toppdivisjonen. I 1999 var jeg tilstede på Brisbane Road og så laget. Seinere har det blitt flere turer til London, av og til med fine opplevelser på tribunen, og alltid hyggelige opphold i supporterpuben etter matchen.

 


Fattern og jeg intervjuet i Orients kampprogram. Jeg ljugde om at jeg var Os-supporter 
og vi ljugde på oss store kunnskaper om Orient-legenden Stan Charlton.
 

I 2003 fikk jeg i bursdagsgave av min sønn en pavement brick med navnet mitt inngravert og plassert på fortauet i inngangspartiet foran hovedtribunen. På nabosteinen står Laurie Cunninghams navn med gullskrift. Han spilte for Orient 1974-77. Han var den første engelskmann som spilte for Real Madrid. Han var også en av de første svarte spillerne som spilte på Englands landslag. (Den første var Viv Anderson.) Laurie døde i en bilulykke i Madrid i 1989, bare 33 år gammel. 


Next to Laurie Cunningham. Foto: Andreas Selliaas
 

Det er for en supporter helt uforståelig at Leyton Orient, som endte som nr. tre i League One i 2013?14, skulle synke som en stein nedover på tabellene. I slutten av mai 2014 tapte laget knepent playoff-finalen om opprykk til Championship på Wembley mot Rotherham (3?4 på straffer), året etter rykket de ned i League Two, for denne våren å forsvinne ut av Football League. En forklaring på misæren skal være den italienske eieren Francesco Becchetti, som kjøpte klubben sommeren 2014, og ifølge flere kilder har gjort klubben om til «a madhouse».


Jeg og fotballegenden Cyril Regis under avdukingen av
Laurie Cunningham-plakett utenfor Brisbane Road i 2013.
 

Til tross for over hundre år sammenhengende i ligasystemet, er klubben uten store meritter. En sesong i 1. divisjon (nr. 22 i 1962/63) og semifinale i FA-cupen 1977/78 er høydepunktene. David Beckham prøvespilte for klubben som 16-åring. Og det er klubben den kjente landslagskeeperen Peter Shilton (125 landskamper) spilte for i sin ligakamp nr. 1000 i sesongen 1996?97. Han spilte 9 kamper for laget, som ble hans siste klubb før han la opp. En norsk spiller har også spilt for klubben. Bjørn Heidenstrøm (blant annet Odd og LSK) fikk fire kamper for Orient i 1997. Heidenstrøms første kamp for var for øvrig i Peter Shiltons 1000. kamp.

Leyton Orient vil nok ikke bli savnet av det store fotballpublikum - bortsett fra noen få livsvarige supportere. Det blir nok en og annen tur med Central line i London til undergrunnsstasjonen Leyton og den intime hjemmearenaen Brisbane Road. I håp om at laget en dag begynner klatringen oppover igjen i Football League. 

I mellomtida satser jeg på at Steinkjer rykker opp fra 3. divisjon (Norsk Tipping-ligaen) og går mot en ny storhetstid. 

#leytonorient #steinkjer

4 kommentarer

Espen

22.04.2017 kl.23:22

Leyton Orient hører hjemme i ligasystemet så dette er trist. Artig å lese slike historier.

Arvid Magnar Sunde

23.04.2017 kl.08:43

Fint navn, Leyton Orient. Det skal de ha.

Brian

23.04.2017 kl.13:46

Ingen grunn til å henge med hodet, for selv om nedrykk fra ligasystemet høres ille ut der og da, viser statistikken at etablerte lag som rykker ned fra League Two raskt rykker opp igjen og fortsetter fremgangen - iblant kan det å rykke ned være som å gå til tannlegen etter å ha slitt med tannpine i lang tid; det er ikke særlig hyggelig, men man får reparert tannen, og livet får en omstart.

Luton, som var et fast innslag i daværende 1. divisjon i mange år, måtte også ta den tunge turen til Conference i 2009, rykket opp noen år senere og er nå med i opprykkskampen i League Two, på plassen bak ligger Exeter, som i 2008-2010 gikk fra 4. plass i Conference til League One, Lincoln er på direkte opprykksplass på 5. nivå, og Tranmere ligger på plassen bak; klarer de ikke å rykke opp i år, klarer de det nok i løpet av ett år eller to.

Og ser man på lille Burton, som historisk sett har ligget i glemselens mørke utenfor ligasystemet, er de nå på trygg plass i Championship. Så til tross for at avstanden til toppen av Premier League er uoppnåelig for de aller fleste lagene, er det lag som har kommet seg opp etter å ha vært langt nede; Swansea er en av dem, og når lag som Bournemouth kan rykke opp til toppdivisjonen etter å ha snust på nedrykk fra ligasystemet så sent som for åtte år siden, er det håp for alle - også for Leyton Orient; i løpet av noen få år er det ikke usannsynlig at man snakker om opprykk til Championship.

Ønsker uansett både deg og Leyton Orient lykke til videre; flott at det i dagens fotballverden, der alt for mye handler om penger, fortsatt finnes genuine supportere som støtter laget sitt i tykt og tynt. :)

Bare Per

24.04.2017 kl.14:23

Jada, små ubetydelige klubber forsvinner rett som det er, slik er det i Den Moderne Fotballen®. Så det er bare for dere å glede dere over at ikke klubben rett og slett opphører å eksistere, for det er jo faktisk enda mer moderne igjen. Ja, det er ikke alle forunt å innkassere nye titler og topplasseringer hele tiden, slik selveste United og hele Norges Rosenborg konsekvent gjør.

Skriv en ny kommentar

hits