Hvor mange fotballspillere spiller på egne kamper?

File photo dated 14-01-2017 of Burnley's Joey Barton. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Wednesday April 26, 2017. Joey Barton has been suspended from all football activity for 18 months after admitting a misconduct charge relating to betting, the Football Association has announced. See PA story SOCCER FA. Photo credit should read Martin Rickett/PA Wire.
Burnley-spiller med bettingreklame.

 

Burnley-spilleren Joey Barton ble i går utestengt fra all fotballaktivitet i 18 måneder for å ha satt penger på 1260 spillobjekter i fotball i tidsperioden 2006-2013. 30 av spillene skal ha vært på kamper til lagene han selv spilte på. Kunne dette skjedd i Norge?

Få steder er det større dobbeltmoral i spillpolitikken enn i England. Det engelske fotballforbundet har lagt ned forbud mot at fotballspillere uansett nivå kan sette penger på fotballkamper. Samtidig er en av hovedsponsorene til det engelske fotballforbundet spillselskapet Ladbrokes og 10 av 20 Premier League-lag har spillselskaper som draktreklame. Nedover i divisjonene er det også flust med bettingreklame.


Oversikt over draktreklamer i Premier League.
 

Joey Barton er nesten mer kjent for slåssing og fyll enn for godt fotballspill i klubbene han har spilt for (han har spilt for Manchester City, Newcastle United, QPR, Marseilles og nå Burnley), noe han selv har innrømmet og som blant annet står beskrevet i boken Joey Barton. No Nonsense.

Da han kom til QPR i 2011 fikk han et slags bohemstempel fordi han på sin Twitter-konto la ut om alle sine kulturelle opplevelser. Nå er bohem-tilværelsen definitivt over. Det kan fotballkarrieren være, også.

Han har innrømmet alle de faktiske forholdene, men mener straffen er for streng. Han mener blant annet at alle bettingreklamene i engelsk fotball gjør fotballspillere sårbare for gambling-problemer. Det kan kanskje den tidligere norske fotballspilleren Claus Lundekvam skrive under på. Han gikk nesten til grunne på grunn av gambling og rusmidler da han spilte for Southampton.

Barton har fått en streng straff og det blir interessant å se om han får gjennomslag for ønsket om redusert straff, men det blir også interessant å følge med på debatten om hvilke konsekvenser det får for den ekstreme bettingeksponeringen fotballspillere i England blir utsatt for. Det er et stort tankekors at en av de største økonomiske bidragsyterne i engelsk fotball er bettingselskaper og at spillerne som ikke har lov til å spille på disse selskapene er de fremste eksponenten for denne industrien.

Det mest alvorlige med tilfellet Joey Barton er at han har spilt på kamper på lag som han har vært en del av. Han sier han aldri spilte på kamper som han selv har spilt, i så fall kunne han ha blitt mistenkt for kampfiksing. Og det bringer oss til Norge.

Reglene til NFF er litt mer liberale enn de engelske. I Norge er det ikke lov for fotballspillere å spille på kamper som du selv er tilknyttet, det vil si på lag du selv spiller på og heller ikke på andrelag eller lag som du kunne ha spilt på i samme klubb. Dette r kunnskap som de fleste toppspillere i Norge er klar over, men det er ingen garanti for at det ikke skjer.

Å spille på egne kamper er ikke automatisk kampfiksing, for eksempel hvis du spiller for å vinne. Spiller du for å tape er saken en annen.

I år er det ikke Tippeliga, men vi har fått Norsk Tipping-ligaen på fjerde nivå i Norge. Det betyr at fotballspillere på et nivå det sannsynligvis er flest amatører og med jobb ved siden av skal eksponere et produkt som de må holde seg unna når de selv spiller kamper. Gjør de det? Er kunnskapen stor nok om hva regelverket er i Norge og ikke minst: bryr du deg om regelverket hvis det er lettjente penger i vente? Jeg tror det er store mørketall.

Når får vi se den norske Joey Barton?

#kampfiksing #joeybarton #nff #norsktipping

Ã?n kommentar

Skvatt

27.04.2017 kl.15:43

Dei norske spelarane burde ha lov til å spele på kampar so lengje dei gjere det hjå Norsk Tipping, sjølv um dei spelar mot sitt eige lag. Men det burde samstundes vore totalforbod mot spel hjå dessa forhufselege utlandske speleselskapa som berre vil øydeleggje norsk idrett og gjere alle menneskje speleorhengjege. Dette dreier seg nemlegen um moral, og ikkje noko er viktegare enn det, nett slik KrF hev skjøna då dei gjekk til åtak på denna ofslege raudtoppen Rise for hass' stønad åt utlendingane. Berre tenk på alle pengjane Onkel Stat hev tapa på denna samfunnsskadelege verksemda. Forhufseleg, er det! Jau!

Skriv en ny kommentar

hits