Nå ser det enda mørkere ut for FIFA og IOC

KOMMENTASJE:

Denne uken trakk den kuwaitiske sjeiken Ahmad Al-Sabah seg fra alle vervene han har i internasjonal fotball, også fra valget til FIFAs Council som finner sted i Bahrain i neste måned. Det er dramatisk for FIFA og IOC.

Årsaken er at han er knyttet til omfattende korrupsjon i asiatisk fotball. Denne saken har større sprengkraft enn korrupsjonssakene mot Sepp Blatter, Michel Platini og alle andre FIFA-bandittene til sammen. Den kan rett og slett sprenge FIFA og IOC i filler.

FIFA-revisor innrømmer bestikkelser

Den dramatiske vendingen startet i forrige uke da statsadvokaten i New York bekreftet at Richard Lai, som er med i FIFAs revisjonskomité (komitéen som skal sørge for at korrupsjon oppdages(!)) og president i fotballforbundet i Guam, hadde innrømmet å ha mottatt mer enn 850.000 dollar i bestikkelser i tidsrommet 2009 til 2014, fra en gruppe ledere knyttet til det asiatiske fotballforbundet (AFC).

Lai skal ha hjulpet med å identifisere personer som kunne bestikkes og målet var å få kontroll på det asiatiske fotballforbundet (AFC) og på den måten få innflytelse i FIFA. Sjeik Ahmad Al-Sabah er ikke nevnt med navn i statsadvokatens uttalelse, men det er stor grunn til å anta at han er en av fire navngitte personer i tilståelsen.

I tiltalen mot Lai er blant annet én person knyttet til den asiatiske olympiske komité (OCA), som sjeiken har vært president for i 26 år, nevnt. Den asiatiske olympiske komité (OCA) er en paraplyorganisasjon for 46 asiatiske nasjoner. Da Lais tilståelse og tiltalen ble kjent trakk sjeik Ahmad Al-Sabah seg fra alle fotballverv, også fra valget til FIFA Council som finner sted i Bahrain neste måned. Han nekter for alle anklagene, men at Ahmad Al-Sabah trakk seg styrker imidlertid mistanken.

Til nå er over 40 personer knyttet til FIFA anklaget og mange dømt for korrupsjon, men dette er første gang at anklagene når Asia. Og det kan vise seg å være den mest omfattende vendingen i det korrupsjonsbefengte FIFA. Sentralt i disse anklagene er bestikkelser i forbindelse med valg til det asiatiske fotballforbundet (AFC).

Mystiske eposter

I forbindelse med opprulling av en omfattende sak om korrupsjon, maktspill og statskupp i Kuwait for litt over et år siden, kom Jan Jensen i danske Ekstra Bladet og Nick Harris i Mail on Sunday over eposter som knytter Ahmad Al-Sabah til korrupsjon i FIFA. Disse epostene sendte vi inn til FIFAs etiske komité og nå kan det se ut som disse dokumentene er en del av etterforskningen til både statsadvokaten i New York og til FIFAs etiske komité.

LES OGSÅ: FIFA officials probing Olympic Council of Asia over allegations of interference in football elections in the region 

I epostene vi fikk tilgang til var det blant annet en korrespondanse mellom Amer Elamani, en sentral person i den OCA, og presidenten for Kirgisistans fotballforbund, Dastan Konokbaev. Mailutvekslingen finner sted på begge sider av presidentvalget til det asiatiske fotballforbundet som fant sted i mai 2013 og som ble vunnet av sjeik Salman fra Bahrain og som fikk helhjertet støtte av sjeik Ahmad Al-Sabah fra Kuwait.Bilde: utdrag fra en av epostene som nå er gjenstand for etterforskning.

 

Som betaling for denne støtten endret sjeik Salman valgreglene før valgene til det asiatiske forbundet i 2015 og sikret på den måten at sjeik Ahmad Al-Sabah fikk plass i FIFAs eksekutivkomité (nå Council) og gjorde det mulig for ham å stille til valg som FIFA-president om han ønsket det.

Sjeik Salman stilte opp mot Gianni Infantino under FIFA-presidentvalget i februar i fjor og tapte, men er fortsatt president i AFC og selv om han er beskyldt for omfattende menneskerettighetsbrudd i Bahrain er det han FIFA-kongressen i Bahrain i neste måned, der det skal velges nye medlemmer til FIFAs Council.

Ahmad Al-Sabah hadde ambisjoner om å bli FIFA-president, men disse ambisjonene fikk en alvorlig knekk da amerikanske og sveitsiske myndigheter arresterte dusinvis av FIFA-topper i 2015, noe som blant annet førte til at Sepp Blatter måtte trekke seg som FIFA-president. Nå ser det også ut som Ahmad Al-Sabah er ferdig i fotballen for godt.

I epostene vi fikk tilgang til står det listet opp en lang rekke prosjekter som det kirgisiske forbundet ønsker støtte til for å følge ønskene til OCA og det brukes offisielle og private epostadresser om hverandre. Da vi tok kontakt med OCA og sjeik Ahmad Al-Sabah fikk vi ingen svar på om hvordan vi skulle tolke disse epostene, men pressesjefen i OCA fortalte oss at de aldri hade gitt penger til det kirgisiske fotballforbundet. Dastan Konokbaev ga heller aldri noe svar på våre henvendelser. Det var disse epostene vi sendte FIFAs etiske komité og som de sa de skulle behandle.


Ekstra Bladets Jan Jensen og undertegnede i Kuwaits
parlament under granskingen av det vi etter hvert kalte Kuwait-konspirasjonen.
 

Innrømmet kupplaner

Sjeik Ahmad Al-Sabah er medlem i den kuwaitiske kongefamilien og har tidligere vært OPEC-leder, men falt i unåde hos det kuwaitiske folk da det ble oppdaget at han hadde fingerte et statskupp mot Emiren av Kuwait som et ledd i kampen om selv å bli Emir. Det førte til at han måtte be det kuwaitiske folk om unnskyldning på riksdekkende tv. Det var så ydmykende at han straks startet en hevnaksjon som førte til at over 15 kuwaitiske særforbund i dag er utestengt fra internasjonal idrett og til at Kuwait er utestengt fra OL. Kanskje ikke rart at sjeik Ahmad Al-Sabah blir omtalt som verdens mektigste idrettsboss?

 

Sjeik Ahmad Al-Sabah med ydmykende innrømmelse om fingerte kupplaner i 2015.

 

Denne saken viser at reformarbeidet i FIFA ikke er over og det fortsatt er mange lik i lasten i FIFA. Det viser også at de største gutta kanskje ennå ikke er tatt og når de først blir avslørt er det stor sannsynlighet for at de vil dra andre med seg i fallet. Viser det seg for eksempel at sjeik Ahmad Al-Sabah har tette bånd til Gianni Infantino (som det er stor sannsynlighet for) så kan vi si farvel til reformarbeidet i FIFA i denne omgang.

LES OGSÅ: FIFA-sheiken spredte oplysninger om kupplaner

Men dette er også en svært alvorlig sak for IOC. Sjeik Ahmad har vært med i IOC i 25 år og han er også president for de nasjonale olympiske komiteene (ANOC). Han skal også ha gitt flere hundretusen kroner i lån til IOC-medlemmet Patrick Hickey for å betale kausjon fordi han i fjor sommer ble arrestert og anklaget for omfattende billettsvindel i forbindelse OL i Rio.

Det samme gjelder her: faller sjeik Ahmad Al-Sabah tar han mest sannsynlig med seg andre i fallet og den som står mest lagelig til for hogg er IOC-president Thomas Bach. Og faller Thomas Bach brekker IOC nakken.

#IOC #FIFA #korrupsjon

2 kommentarer

Bare Per

02.05.2017 kl.14:56

Bra! Håper det skjer. For vi trenger verken IOC eller FIFA, de bare ødelegger idretten uansett. Den norske OL-komiteen kunne enkelt tatt over IOCs rolle, og så kunne FA uten problemer tatt over FIFAs rolle, og det uten at det hadde vært noen negative konsekvenser ut av det. Tvert imot, vil nå jeg si. Da ville endelig både en dopingfri idrett og en fotball basert på fair play vært innen rekkevidde, for ikke å nevne at vi kunne sett fram til både OL i Tromsø neste år og OL i Oslo 4 år senere, og selvsagt VM i England neste år og gjerne i USA eller Australia 4 år etter det. Som sagt, bare fordeler!

Tbaneleif

02.05.2017 kl.16:29

Sånn skjer når alle land skal med, ganske like tendenser i alle slike organisasjoner jfr menneskerettsrådet i FN. uefa må melde seg ut! Korrupte forbund må boikottes.

Skriv en ny kommentar

hits