Useriøst forslag om å fjerne verdensrekorder i friidrett


Omstridt forslag: Den europeiske friidrettspresidenten Svein Arne Hansen
under Sport Integrity Global Alliance (SIGA) i London 30. januar 2017.


Den europeiske friidrettspresidenten Svein Arne Hansen har som et ledd i kampen mot doping foreslått at alle friidrettsrekorder som er satt før 2005 skal slettes. Det er en veldig dårlig idé.

Hans forslag gjelder i utgangspunktet europeiske rekorder, men forslaget har fått støtte fra Sebastian Coe, som er president i det internasjonale friidrettsforbundet, og blir forslaget vedtatt, vil alle de internasjonale rekordene i friidrett før 2005 bli slettet. Planen er å slette disse rekordene fra 1. januar 2018.

Skulle det skje betyr det for eksempel at Sverige mister to europarekorder (Stefan Johanssons rekord på 20k i kappgang fra 1992 og Patrik Sjöbergs høyderekord fra 1987) og Danmark én europarekord (Wilson Kipketer på 800m i 1997), men også Jonathan Edwards fantastiske verdensrekord i tresteg (1995), Paula Radcliffes verdensrekord i maraton (2003), Mike Powells utrolige verdensrekord i lengde (1991) og Javier Sotomayors verdensrekord i høyde (1993) blir slettet.

Hovedargumentet bak dette forslaget er at dopingprøver tatt før 2005 ikke er lagret og derfor ikke kan analyseres på nytt. Det er et meget tynt argument.

Her er seks grunner til at dette er et dårlig forslag:

Rammer uskyldige. Ser du på lista over europa- og verdenskrekorder er det opplagt noen rekorder som ikke er tatt på ærlig vis, særlig rekordene som er tatt på 1980-tallet og tidlig 1990-tall. Spørsmålet er om det er et godt nok argument for å fjerne alle rekordene som er satt i denne perioden og helt fram til 2005? Hovedproblemet med dette forslaget er at man mistenkeliggjør alle verdensrekordholdere før 2005. For en kyniker er det sikkert helt greit: var ikke alle dopa på den tida? Et juridisk argument er derimot at også i idretten bør tvilen falle tiltalte til gode. Dette forslaget rammer alle utøvere som tok rekorder på ærlig vis, uansett hvor få det er. Derfor blir det for lettvint av det europeiske friidrettsforbundet å si at dette er en nødvendig, men ikke ønsket konsekvens av dette tiltaket (collateral damage). Det de egentlig sier er at de ikke bryr seg om utøverne.

Hva med lederne? Også denne gangen er det fokus på utøverne når man skal rydde opp i dopingen. Mange av utøverne som har uttalt seg om det drastiske tiltaket til Svein Arne Hansen sier at de ikke bare blir mistenkeliggjort, men også at de mister inntekter fordi de ikke lenger kan promotere seg som verdensrekordholder når de skal holde foredrag eller når de skal inngå reklameavtaler. Svein Arne Hansen, Sebastian Coe og mange andre ledere har vært med i friidretten i en mannsalder og flere av dem har vært tett på utøvere som har tatt verdensrekorder før 2005. Hva med å lage en liste over trenere og ledere som var med på verdensrekordene før 2005? Som en sympatiaksjon?

Hva med medaljene? Flere av rekordene som skal slettes ble tatt under mesterskap, også under olympiske leker. Hvis lederne i internasjonal friidrett virkelig mener noe med forslaget sitt bør de vel frata disse utøverne medaljene også? Hvis ikke de gjør det viser de egentlig bare at forslaget er et PR-tiltak for å vise handling, men ikke tar konsekvensene av forslaget fullt ut.

Frikjenner alle etter 2005. Ved å sette en strek ved 2005 er man også i fare for å frikjenne dopede utøvere som tok verdensrekorder etter 2005. Jeg nekter å tro at alle dopingprøvene som er tatt av verdensrekordholdere etter 2005 blir analysert på nytt. På den andre siden oppstår det noen absurde situasjoner skulle tiltaket innføres. Kenenisa Bekele har verdensrekordene på 5000m og 10000m. Den første satt i 2004 og den andre i 2005. Det betyr at en verdensrekord blir stående og den andre blir slettet. Endrer dette kampen mot doping?

Skygger for det virkelige problemet. Så lenge dopingproblemet fortsatt er stort hjelper det ikke å slette gamle rekorder. Alle avsløringene de siste årene om omfattende doping i russisk, tyrkisk, etiopisk og kenyansk friidrett viser med all tydelighet at toppene i internasjonal friidrett ikke har tatt dopingproblemet på alvor. Enten har de vært ekstremt blåøyde eller de har sett gjennom fingrene på dette området. Begge deler er svært ille. Det internasjonale friidrettsforbundet, med Sebastian Coe som leder, er i dag midt oppi en sak der hans forgjenger er mistenkt for å presse penger ut av dopede utøvere og IOC og WADA ble bare for et par uker siden avslørt for å ha skjult positive dopingprøver som ble tatt av jamaicanske sprintere under OL i Beijing. Der tok blant annet Usain Bolt verdensrekord på 100m. I dette perspektivet er gamle rekorder satt før 2005 et svært lite problem. Man kan ikke rydde opp i dopingproblematikken ved å se tilbake. Først må man se til seg selv og så må man se framover.

CAS. Dette er en sak som definitivt vil bli prøvd i idrettens voldgiftsrett (CAS). Den saken tror jeg friidrettstoppene skal slite med å få gjennomslag for. Det tror jeg de har glemt å tenke på i denne saken.

Svein Arne Hansens forslag ligner mest et PR-tiltak for å vise handling, men det har ingen verdi så lenge han og andre ledere i friidretten ikke tar dagens dopingkamp på større alvor. Dette er egentlig et tiltak som bare gavner to grupper. For det første sponsorene som kan kaste seg på utøvere som har mulighet til å erstatte gamle verdensrekorder. For det andre russerne som kjemper en desperat kamp for å oppnå litt balanse i regnskapet. En sletting av verdensrekorder basert på en dato rammer blindt og russerne kan derfor slå seg til ro med at mistanken ikke bare ligger på dem lenger. 

#doping #friidrett

5 kommentarer

Bare Per

03.05.2017 kl.13:41

Synes norske Svein Arne Hansen skal ha for at han ønsker å ta tak i det enorme dopingproblemet og få tatt juksemakerne som har fått sitte på verdensrekordene sine altfor lenge. Men han burde kanskje benyttet andre kriterier når vi ser hvordan dette slår ut. At f.eks. Patrik Sjøberg kan miste rekordene sine i både høydehopp og breddehopp er å gå altfor langt, spesielt når dopere som Bolt og diverse østeuropeere får beholde sine. Nei, istedet burde kriteriet være hvilket land utøverne kommer fra. Med et slikt fundament kunne kanskje til og med vi tatt tilbake noen rekorder? Og det i seg selv burde være et mer enn godt nok argument, spør du meg.

Finn Oddvar

03.05.2017 kl.18:44

Fjerne verdensrekorder?

Helt "bak mål"!

Glemmer ikke Terje Pedersens 87,12 og 91,72!

Roald

04.05.2017 kl.08:34

Ville heller ha hatt full utestengelse på livstid for dopingtatte utøvere, samt sletting av "rekorder", pluss tilbakebetaling av premier som man har "vunnet". Utøveren har ikke vunnet noenting som helst, det er dopet som har gjort det.

Kanskje det vil ha en viss preventiv effekt når utøvere vet at de kommer til å bli straffet økonomisk for å dope seg.

Men så må det også nevnes at den eneste grunnen til at dopingjegere vet om EPO var fordi en av legene på doper siden hoppet av, og viste WADA hva EPO er for noe.

Nå for tiden så får utøverne en nøye utregnet mix av dopingmidler, der målet er å fremme prestasjon, samt skjule sporene etter dopingen.

AndersInge

04.05.2017 kl.13:37

Bare Per Når tid dopet Bolt seg? Han har mistet et 4x100 pga en lagkamerat.

Om vi skal følge din tankegang er jo ALLE dopet.

"Alle skyldig til motsatt er bevist."

Bare Per

04.05.2017 kl.14:31

Neida, AndersInge, de norske doper seg ikke, dem kan vi stole på. Men utlendingene, spesielt de fra tvilsomme land med tvilsom dopinghistorie og nye dopingsaker hele tiden, dem kan vi rett og slett bare gå ut fra er dopet. Spesielt om de slår våre idrettshelter, jeg bare nevner det.

Skriv en ny kommentar

hits