Dokumentene som feller FIFA-bossene

KOMMENTASJE:

 

For ett år siden var jeg sammen med Jan Jensen i Ekstra Bladet med på å avdekke en vanvittig konspirasjon i Kuwait. Nå har amerikanske myndigheter fulgt i våre spor.

Den siste av mange korrupsjonsskandalen i FIFA er, tro det eller ei, den største som er avdekket til nå. Gjennomlesing av anklagene som statsadvokaten i Brooklyn New York Bridget M. Rohde framsatte i slutten av april i år er så drøye at man nesten må gni seg i øynene. Det er ikke pengesummene som er det mest sjokkerende, men personene som er involvert og måten korrupsjonen har foregått på. Men vi har kanskje egentlig sluttet å la oss sjokkere av korrupsjon i FIFA?

LES MER HER: Nå ser det enda mørkere ut for FIFA og IOC

 Rapporten som knytter mektige personer i FIFA og annen internasjonal idrett til korrupsjon.

 

Dramatisk vending i FIFA-korrupsjon

Den dramatiske vendingen i korrupsjonsanklagene mot folk i FIFA startet i forrige uke da statsadvokaten i Brooklyn, New York bekreftet at Richard Lai, som er medlem i FIFAs revisjonskomité (audit & compliance committee), komitéen som skal sørge for at korrupsjon oppdages, og president i fotballforbundet i Guam, hadde innrømmet å ha mottatt mer enn 850.000 dollar i bestikkelser i tidsrommet 2009 til 2014, fra en gruppe ledere knyttet til FIFA, det asiatiske fotballforbundet (AFC) og den asiatiske olympiske komité (OCA) og det kuwaitiske fotballforbundet (KFA). Penger skal være overført til Richard Lais konto i større eller mindre beløp og under påskudd av på være penger til å utvikle fotballen i Guam. Pengene ble aldri brukt til å utvikle fotballen på den amerikanske kolonien, men gikk rett i lomma på Lai. Og han rapporterte aldri til FIFA eller andre forbund om at han hadde fått pengene.

Usual suspects

I anklageskriftet til Bridget M. Rohde er fire anonymiserte personer nevnt som hovedarkitektene bak bestikkelsene som Richard Lai fikk for å påvirke FIFA-presidentvalget i 2011 og presidentvalget i AFC i 2013. Presidentvervet i AFC ga på den tiden automatisk plass i FIFAs eksekutivkomité (FIFAs styre).

Selv om de fire personene er anonymisert er det ikke vanskelig å identifisere tre av personene.

  • Den ene er Muhammad bin Hammam fra Qatar som ble regnet som arkitekten bak fotball-VM til Qatar i 2022 og som i 2011 ble utestengt fra all fotballaktivitet på grunn av korrupsjon og senere utestengt på livstid.
  • Den andre personen er sjeik Ahmad al-Sabbah fra Kuwait som er regnet for å være en av de mektigste idrettstoppene i verden og som blant annet er president for OCA, president i forbundet fore nasjonale olympiske komiteer (ANOC), IOC-medlem og inntil nylig medlem i FIFAs eksekutivkomité.
  • Den tredje personen er Husain al-Musallam fra Kuwait som i mange år har vært sjeik Ahmad al-Sabahs høyre hånd, blant annet som generaldirektør i OCA og med viktige verv i det kuwaitiske fotballforbundet. Han er også visepresident i det internasjonale svømmeforbundet (FINA) og stiller til valg som president denne sommeren.
  • Den fjerde personen er vanskelig å identifisere, men skal være en betrodd person i OCA.

Vitnemålet til Richard Lai og anklagen til statsadvokaten i Brooklyn fikk Ahmad Al-Sabah til å frasi seg alle vervene i internasjonal fotball i forrige, også fra valget til FIFAs Council som finner sted i Bahrain i denne måneden. Selv nekter han for alle anklagene. Sentralt i korrupsjonssaken som nå rulles opp er Kuwait og sentrale kuwaitiske idrettstopper.
Identifiseringen av de som bestakk Richard Lai.
 

Firerbanden

I fjor jobbet jeg sammen med Jan Jensen fra Ekstra Bladet og Nick Harris i Mail on Sunday med en stor sak om Kuwait. Utgangspunktet var at Kuwait var utestengt fra nesten all internasjonal idrett og vi mente at det lå politiske motiver bak. Vi hadde tilgang til et omfattende skriftlig materiale bestående av eposter, brev, etterretningsrapporter og lydopptak.

I vår gjennomgang av dette materialet gikk fire personer igjen og med svært tette bånd til hverandre. To av disse var sjeik Ahmad Al-Sabah og Husain al-Musallam. En annen av de fire var Patrick Hickey fra Irland som har hatt en sentral plass i IOC i mange år og inntil han ble tatt for billettsvindel i Rio i fjor sommer var president i Den europeiske olympiske komité (EOC). Alle disse tre satt også i den olympiske solidaritetskommisjonen (Olympic Solidarity Commission) som ble ledet av Ahmad Al-Sabah. Den fjerde personen var sjeik Ahmad Al-Sabahs bror. Tre av de fire mektige herrene i denne firerbanden var altså fra Kuwait.

Firerbanden hadde bare stor formell makt i form av mange, innflytelsesrike lederstillinger i internasjonal idrett, men de hadde også kontroll på store pengesummer. Organisasjonene ANOC, OCA og EOC som de styrte som sin egen butikk disponerte nesten 500 millioner dollar av IOCs solidaritetsfond over en fireårsperiode. Samtidig har de stor makt over IOC-president Thomas Bach.

 


Faksimile fra Ekstra Bladet av oversikten vi gjorde av
maktpersoner som var involvert i utestengelsen av Kuwait.
 

Hovedkvarter for bestikkelser

Sjeik Ahmad Al-Sabah, som tilhører den kuwaitiske kongefamilien, har vært OPC-leder og hatt mange ministerposter i Kuwait, inngikk i 2006 en avtale med myndighetene i Kuwait om at hovedkvarteret til OCA skulle ligge i Kuwait City. Avtalen innebar også disposisjon av store landområder der det ble bygget et stort kjøpesenter, og alle ansatte i OCA fikk diplomatisk immunitet. Vi har også dokumenter på at OCA hvitvasket penger og brukte kjøpesenteret som skalkeskjul for ikke-olympisk vireksomhet. Det er fra dette hovedkvarteret av bestikkelsene til Richard Lai har kommet fra.

Denne avtalen ønsket ikke myndigheten i Kuwait å forlenge og samtidig som Ahmad Al-Sabah ble ydmyket fordi han på riksdekkende tv måtte si unnskyld til det kuwaitiske for å ha fabrikert et statskupp mot emiren av Kuwait førte til at han satt i gang en storstilt hevnaksjon for å straffe Kuwait. Det førte til at Kuwait ble utestengt fra OL og fra en mengde internasjonale særforbund.

Da Jan Jensen og jeg var i Kuwait i fjor vår snakket vi med flere parlamentsmedlemmer, ledende politikere og grupperinger som jobbet i det skjulte for å svekke sjeik Ahmad Al-Sabahs innflytelse i internasjonal idrett. Alle vare overbevist om at sjeik Ahmad Al-Sabah misbrukte sin innflytelse i internasjonal idrett.

Kuwaitisk tospann

I dette spillet kjørte sjeik Ahmad Al-Sabahs og Husain al-Musallam i tospann. Vi fikk tilgang til et brev Husain al-Musallam skrev til IOC 24. april 2015 der han ber om at det iverksettes sanksjoner mot Kuwait og fra september begynte internasjonale forbund å utestenge Kuwait. Det startet med FIFA, så fulgte IOC og andre forbund etter, men det kom aldri noen troverdig begrunnelse. En av dem som tok beslutningen i IOC var ingen ringere enn Patrick Hickey, en av sjeikens nærmeste samarbeidspartnere og en del av firerbanden.Eposten som startet utestengelsen av Kuwait.

Abdullah Al-Turaiji, formannen som hadde ansvaret for å granske forretningsvirksomheten i OCA, var tydelig i sin tale da vi snakket med ham i det kuwaitiske parlamentet.

- Det er sjeik Ahmad Al-Sabahs skyld at Kuwait er suspendert fra IOC og FIFA. Det er hevn fordi han måtte si unnskyld til emiren. Han tok sporten som gissel og ønsker å presse myndighetene i Kuwait til å forlenge avtalen om å beholde OCA-hovedkvarteret i Kuwait City.


Abdullah Al-Turaiji sammen med undertegnede og Jan Jensen i det kuwaitiske parlamentet.

Da vi tok kontakt med Ahmad Al-Sabah og Husain al-Musallam for å få en kommentar om disse beskyldningene fikk vi aldri svar. Men vi fikk svar fra OCAs pressesjef Jeans Zhou Jian som tok avstand fra alle påstandene om de to. Han mente at angrepene var politisk motivert.

I etterforskningen som er satt i gang av amerikanske myndigheter mot Richard Lai og som knytter sjeik Ahmad Al-Sabah og Husain al-Musallam til omfattende korrupsjon kan ikke snakkes vekk av en pressesjef. Nå må de snart personlig stå til rette for det som kommer fram i amerikanske rettsaler og som vi var med på å avsløre for ett år siden.

#korrupsjon #kuwait #IOC #FIFA

3 kommentarer

Bare Per

04.05.2017 kl.13:55

Jeg sier bare: Hva var det jeg sa?

Scott Johansen

04.05.2017 kl.15:13

Det er ikke annerledes i Norge hvor både NIF og NFF bedriver samme type virksomhet, hvor reiseregninger holdes skjult, regnskaper som er unntatt offentligheten osv.Et tilsvarende pampeveldet hvor toppene i norsk idrett har skyhøye lønninger og goder mens grasrota må selge vaffler, lodd, drive med dugnad etc. for å få det til å gå rundt. Og det finner Norges befolkning seg i...

Laila Monica Nikolaisen

05.05.2017 kl.13:24

JEG ER IKKE SINNSYK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Skriv en ny kommentar

hits