Norges viktigste landslagUtrecht er klar for å ta i mot det norske landslaget. Foto: Andreas Selliaas
 

Utrecht/Stadion Galgenwaard: - Fy faen hun skyter hardt!, roper vi alle tre i munnen på hverandre.

Vi sitter en voksen og to barn, to gutter og en jente, en jente som opplever sitt livs drøm og en far og en bror som tar del i denne drømmen. Vi har sett Emilie Haavi lage kremmerhus bak den norske keeperen. Skuddet er hardt. Du kan sammenligne med hvem du vil. Utagbart.

Vi er på den åpne treningen til det norske landslaget før den viktige åpningskampen mot vertsnasjonen Nederland. Kampen er utsolgt og du ser på det norske landslaget at de begynner å glede seg, men samtidig ser du at alvoret begynner å sive inn. Selv verdensstjernen Ada Hegerberg gjør et par mottaksfeil.

Det er fire år siden Norge tok et overraskende sølv i EM i Sverige, et sølv som kunne vært gull hadde vi satt straffesparkene vi fikk. Det er fire år siden jenta som sitter ved siden av meg med stjerner i øynene og som ser stjernene sine på kloss hold skrev et leserinnlegg i Aftenposten Junior om hvor lite tv-tid fotballjentene fikk sammenlignet med gutta. Et leserinnlegg som fikk støtte av daværende kulturminister Hadia Tajik og som fikk oppslag i Aftenposten Senior. Det har skjedd mye siden den gang.


Avslappet fotosesjon før siste trening i Utrecht. Martin Sjögren (til venstre), Valdemar Magnus Selliaas, Nils Johan Semb, Maren Mjelde og Elida Magnus Selliaas. Foto: Andreas Selliaas.
 

For to år siden gjorde Norge en skuffende innsats i VM i Canada, både spillemessig og plasseringsmessig, etterfulgt av en periode med landslagstrener Roger Finjord som fikk et spilleropprør mot seg fordi flere av spillerne på laget ikke taklet hans væremåte og fordi han ikke overbeviste en spillergruppe med flere store fotballpersonligheter om at han var fotballfaglig kvalifisert til jobben.

Nå er det svenske Martin Sjögren som skal forsvare EM-sølvet. Da vi tre møtte landslaget i forkant av treninga på Stadion Galgenwaard virket landslagsledelsen avslappet og i godt humør. Spillerne virket fokuserte og sa de var godt forberedt. Det er et godt utgangspunkt. Selv om det ser ut som harmonien i laget er tilbake og at troppen har med en god miks av rutinerte spiller, stjernespillere og nye stjerneskudd er Sjögren avhengig av å løse problemene laget hans har avslørt i forsvar, blant annet i siste treningskamp mot Frankrike, og finne et alternativ til diamantformasjonen når Norge møter raske kontringslag, slik vi også fikk se mot Frankrike.

De fleste i det norske trenerapparatet og ledelsen i NFF tok seg tid til en prat med oss utenfor stadion før pressekonferansen og den åpne treninga. Som journalist og kommentator har jeg vært hard i klypa mot udugeligheten i NFF i flere år, men de skal ha skryt når de fortjener det. Vi hadde en hyggelig fotballfaglig prat med Nils Johan Semb, Bjarne Berntsen, Pål Bjerketvedt, Heidi Støre og Jan Ove Nystuen før de gikk inn til sine gjøremål.


Drømmen om å bli fotballstjerne. Foto: Andreas Selliaas
 

Den yngre garden fikk også en hyggelig prat med kaptein Maren Mjelde og Ada og Andrine Hegerberg før de gikk inn for å finpusse detaljene før de skal i aksjon i morgen.

Og det er her jeg mener at dette landslaget viser seg som Norges viktigste landslag. Skuldrene er senket og fotball er fotball. Det er kort vei fra fotballproffer i klubber som Lyon, Chelsea, Birmingham og Boston Breakers til gutter og jenter i Bøler IF. Det er kort vei fra topp til bredde. Vi møter vinnerhuer som også har hodet på rett plass. Det er noe med jentefotballen. Det er noe stort.


Stjernemøte. Foto: Andreas Selliaas
 

Og for jenta som sover i Lyon-drakta til Ada Hegerberg og som har brukt opp all gigabyten til morfar på hytta for å se gjennom det som er av arkivopptak av heltene som i dag går ut på matta i Utrecht er dette landslaget det viktigste i verden.

En dag drømmer hun om å skyte like hardt som Emile Haavi i en viktig kamp. Alle som ønsker å bli gode i fotball har en slik drøm.

#fotball #euro2017 #nff

3 kommentarer

Knut Olsen

16.07.2017 kl.15:37

Kvinnelandslaget til USA spiller jevnlig treningskamper mot U15-lag, og taper...

Er jeg interessert i å se på U15-kamper? Nei.

Så hvorfor skulle jeg da være interessert i å se kvinnekamper hvor nivået er enda lavere?

Sceptic

16.07.2017 kl.17:17

Støtter Knut Olsen - rett ord i rett tid. Det er på tide å stoppe den eksterme rosen av norsk kvinnefotball. Det er stadig noen som sier at kvinnelandslagt er mye bedre enn herrelandslaget. Det er ikke riktig, men blir sagt igjen og igjen. Det er egentlig bare en fortsettelse av alt annet som blir publisert om at "Kvinner /jenter er flinkere enn menn/gutter til å...." Sett inn det du ønsker.

Kritisk

16.07.2017 kl.20:36

Det virker som om noen har vedtatt på en politisk korrekt kvinnekonferanse at "Damefotball er Norges viktigste landslag".

Ja - det er som om "Kvinner er mye flinkere enn menn - fyll inn det som passer".

Det er så PK at det er å bli flau av - og de spiller utrolig dårlig og tapte mot Nederland.

Og naturligvis ble NRK tvunget til å sende denne kjedelige og flaue forestillingen.

Beklager - resultater skapes og kan ikke vedtas på en kvinnekonferanse.

Skriv en ny kommentar

hits