Louis Van Gaal: - Kvinnene mer disiplinerte en menn


Engasjert Louis Van Gaal. Foto: Andreas Selliaas.
 

Utrecht/Stadion Galgenwaard:

Nederland 1 - Norge 0

Det var stor frustrasjon i den norske leiren utenfor Stadion Galgenwaard i går kveld. Å tape for vertsnasjonen kunne vært enkelt å svelge hadde prestasjonen vært god, men det var den ikke. Norge ble utspilt og hadde bare to skudd på mål, Nederland hadde nesten ti ganger så mange sjanser og viste en kampglød som kan bringe dem helt til finalen.


Kampen mellom Nederland og Norge var utsolgt.
 
Det var særlig tre ting som frustrerte spillere, enkelte i det norske støtteapparatet og det norske kommentatorkorpset som gikk av seg frustrasjonen utenfor stadion etter kampen.
  • Tomme for krefter. To av spillerne så ut til på få krampe før det hadde gått 70 minutter og bortsett fra Ingrid Hjelmeset var det ingen som presterte 100%. Det setter spørsmålstegn ved forberedelsene til kampen.
  • Null bredde i spillet. Formasjonen 4-3-2-1 ga null kantspill. Det førte til at to av våre største stjerner ? Caroline Graham Hansen og Ada S. Hegerberg ? ikke kom ordentlig inn i spillet. Graham Hansen er best på kanten, men der ble det aldri spilt baller og Hegerberg ble hele tiden løpende med ryggen mot mål. Det setter spørsmålstegn ved taktikken.
  • Frustrerte spillere. Norge spilte med en helt ny midtbane. Maria Thorisdottir ble satt på midtbanen, en posisjon hun ikke har bekledd på to år og Andrine Hegerberg som har vært mye brukt på midtbanen i oppkjøringen til mesterskapet fikk ikke spille noen ting. Og Maren Mjelde ? som et samlet ekspertkorps mente burde spille sentralt på midtbanen ? ble satt i midtforsvaret. Slike disposisjoner kan gå ut over lagmoralen og lojaliteten til treneren.

I den nederlandske leiren var det bare smil og latter etter kampen. Den tidligere keeperkjempen Hans Van Breukelen, som er fra Utrecht og som i dag er teknisk direktør i det nederlandske fotballforbundet, var et stort smil der han gikk og leide på sin oransjekledde ledsager utenfor stadion og den ellers så autoritære Louis Van Gaal stilte villig opp på bilder sammen med forbipasserende og tok seg også tid til en prat med undertegnede.


Louis Van Gaal analyserer Nederland-Norge. Foto: Valdemar Magnus Selliaas
 

- Stemningen på dagens kamp var like god som på herrenes Champions League-kamper, jeg ble imponert, sier Van Gaal.

Jeg tviler på at den forrige Manchester United-treneren og treneren som har over 20 trofeer med klubber som Ajax, AZ Alkmaar, Barcelona og Bayern München fikk med seg Twitter-debatten som Ingeborg M. Hanssen satt i gang i går kveld, da hun skrev at banen var for stor for kvinnene. Van Gaal hadde en annen innfallsvinkel og var langt mer positiv til jentenes holdninger utpå banen sammenlignet med guttas holdninger.

- Jeg liker det jeg ser på banen. Når dommeren blåser i fløyta, så aksepterer spillerne dommerens avgjørelse.

- Kvinnene spiller i realiteten flere minutter enn menn fordi mennene hele tiden klager på dommeren. Kvinnene spiller kanskje ti minutter lengre enn mennene på grunn av dette.Twitter-debatt om damefotball.

Om hva seieren til Nederland har å si for kvinnefotballen i Nederland er Van Gaal mer usikker på.

- Nederlenderne kommer bare når de vinner, så det er vanskelig å si noe om akkurat nå.

Lous Van Gaal melder seg også på i debatten om utviklingen av damefotball og kommer med et stikk til Norge.

- Norge var tidligere ute med kvinnefotball enn Nederland. Norge er i utgangspunktet et bedre lag enn oss, men de femten siste årene så har nederlandsk damefotball vokst og utviklet seg mye og tatt igjen Norge, sier Van Gaal.

Om kampen i går kveld sier han:

- Den første omgangen var de like gode, begge land kunne skåre. I andre omgang var Norge i svært dårlig forfatning. Jeg er lei meg for at jeg må si det til deg fra Norge, sier han med et smil om munnen.

Ingen av spillerne på det norske laget utmerket seg, ifølge Van Gaal som har tatt seg et friår fra fotballen etter at han fikk sparken fra Manchester United.

På Nederland peker han ut to spillere: Anouk Dekker med nummer 6 på ryggen og Jackie Groenen med nummer 14 på ryggen.

- Anouk Dekker gjorde ingen feil og hun sentret gode 40-50 meterspasninger, valgte alltid de rette løsningene og var hele tiden godt orientert bakover. Jackie Groenen var også god. Hun var veldig kreativ og er en spillertype vi trenger i fotballen.

På spørsmål om Nederland kan vinne EM, svarer Van Gaal:

- Nei, fordi vi må slå Tyskland og det tror jeg blir for mye.

Nederland var gode og Norge så ut til å ha nerver på et fullsatt stadion her i Utrecht. Nå er det viktig at Norge erkjenner feilene som ble gjort, rydde opp i rufsete forsvarsarbeid og andre unoter og slå Belgia på torsdag.

#fotball #weuro2017 #NFF

2 kommentarer

Sceptic

17.07.2017 kl.11:46

Dette begynner å bli pinlig - blir dere aldri ferdig med våset om at "kvinner er flinkere enn menn til å...."

Oppgitt

17.07.2017 kl.12:50

Tror han på dette vrøvlet selv?

Den forestillingen vi så var flau, rett og slett flau.....

Det virker som om den eneste måten kvinner kan hevde seg er å snakke ned menn og gutter - og få det "vedtatt" i et eller annet likestillingsorgan.

Resultater skapes - de vedtas ikke i et eller annet feministisk nettverk med kontroll over media....

Skriv en ny kommentar

hits