Derfor har fotball-EM vært positivt for norsk fotball


Nederland med suksess på hjemmebane. Foto: Andreas Selliaas


Danmark slo Tyskland i fotball-EM og kan dermed havne i finalen mot Nederland. Norge hadde begge lagene i gruppespillet og skulle det skje at de to lagene når finalen, kan det være en slags trøst for en skuffet norsk gjeng.

Til tross for de svake resultatene i dette mesterskapet og pessimismen som raskt har bredt seg i og utenfor landslaget etter en vel optimistisk tone i forkant av mesterskapet, mener jeg at fotball-EM i Nederland har vært en suksess for norsk kvinnefotball på fire områder.

  1. Mer kunnskap til sofafolket. TV-dekningen til TV2 og NRK har vært veldig god og ved siden av at seertallene har vært gode har vi neppe hørt og sett et bedre ekspertkorps kommentere norsk landslagsfotball før. Lise Klaveness, Tom Nordlie, Siri Nordby, Solveig Gulbrandsen og Lene Mykjåland har med kritisk blikk og stor kunnskap formidlet det som skjer ute på banen i et fotballfaglig perspektiv, med store pedagogiske evner og med insideinformasjon som er ganske unik. Det de formidler er kanskje kjent for oss som har sett fotball i mange år, men den økte interessen for kvinnefotball gjør at nye seere nyter godt av denne kunnskapen. Vi har fått høre hvorfor Norge ikke har greid å spille i diamant, hvorfor mangel på kantspill ikke får det beste ut av vår største stjerne på topp og hva som skjer når de norske kvinnene faller for sent ned i boksen. Ikke bare leverer kommentatorene varene under kampene, men Klaveness og Gulbrandsen har også skrevet gode artikler i etterkant der de utdyper sitt syn på spillestil, laguttak og identitet. Noen ganger kan det hende de er alt for kritiske og nærsynte, to av lagene vi møtte i gruppespillet er på nippet til å nå finalen begge to, men poenger er at tv-publikummet får innblikk i hva som er god og dårlig fotball og hva som skal til for at Norge skal prestere bedre. Dette gir økt forståelse til et nytt fotballpublikum og vil øke interessen for det som skjer på banen.
  1. Realitetssjekk. Det kan synes som et paradoks at samtidig med en nedadgående formkurve for både norske klubblag i Europa og det norske landslaget så har oppmerksomheten for og søkelyset på norsk kvinnefotball økt. En forklaring er at Norge faktisk har noen av verdens beste fotballspillere på laget i Ada S. Hegerberg og Caroline Graham Hansen. Denne kombinasjonen har ført til at norsk presse har satt søkelys på hvorfor for eksempel disse to spillerne har blitt så gode og hvorfor kurven til norske lag peker nedover. Det har gitt gode artikkelserier i for eksempel VG og Aftenposten om hvor dårlig kvinnefotballen i Norge er forvaltet siden gullalderen på 1990-tallet. Vi har hørt historier om VM-pokalen som ble borte, hvordan utenlandske storklubber integrerer kvinnefotballen i sin ordinære klubbdrift, skjevfordelingen mellom spillerutviklere for gutter og jenter, mangel på overføringer fra medieavtalen NFF har osv. At NFF legger opp Eliteseriekamper samme dag som Norge spiller åpningskamp mot Nederland er bare et symptom på NFFs manglende satsing på kvinnene. At de har med seg så få drakter at de ikke får bytte drakter med motstanderen etter kampen, likeså. Dette søkelyset må bare føre til endringer. Det er positivt.
  1. Øyeåpner. God mediedekning, gode ekspertkommentatorer og et kritisk søkelys har fått oss til å få opp øynene for det som skjer utenfor Norge. Mye av det vi har sett i kampene fra Nederland har hatt et veldig høyt nivå. Vi har sett gode tekniske gode taktiske ferdigheter hos mange av lagene. At noen kamper er kjedelige, ser jeg på som et kvalitetsstempel. Årsaken til at nivået har blitt høyere finner vi blant annet i hvor spillerne på de forskjellige lagene spiller til daglig. Ada S. Hegerberg spiller i Lyon og får det samme tilbudet som herrene der. Det samme gjelder Caroline Graham Hansen i Wolfsburg. Og mye av suksessen til europeiske klubblag og mange av landslagene ligger i denne formen for integrering. Ser du på oversikten over hvilke klubber som har flest spillere i EM ser du tegninga: Wolfsburg (14), Barcelona og Lyon (12), Bayern München og Montpellier (11) og Arsenal (10). Hadde norsk fotball vært ledende burde Stabæk, LSK og Vålerenga stått på denne lista, også. Det er denne utviklingen Norge må følge for å hevde seg på et europeisk nivå. På samme måte som en liten jente som ønsker å bli god skal få de samme mulighetene som guttene må elitesatsingen også synkroniseres. Det tjener alle på.
  1. Et nytt fotballpublikum. Jeg har ikke oversikt over sammensetningen av tv-publikummet, men min egen erfaring er at mange jenter sitter og ser på kampene Norge spiller og at også mange flere gutter ser på kvinnefotball på samme måte som de ser herrefotball. Ikke sjelden hører jeg gutter som skryter og lar seg imponere av det som foregår på banen i Nederland. Det skulle bare mangle, men det viser kanskje også at vi har en tendens til å krisemaksimere når vi først setter i gang med kritikken. Som fotballturist i Nederland opplevde jeg også at sammensetningen av publikum var annerledes enn på andre kamper og turneringer jeg har vært på. Her møter du stort sett familier og det minner meg om publikumssammensetningen vi ser på når Norge spiller håndballkamper. Det mener jeg er en fin utvikling. Det er dette som er fotball til folket, hvis utviklingen fortsetter på denne måten

De fleste ekspertene som vurderte Norges sjanser før mesterskapet sa nettopp at Norge både kunne ryke ut av mesterskapet før det egentlig begynte eller de kunne nå helt til finalen. Danmark og Nederlands innsats viser at Norge var i en vanskelig gruppe, uten at man trenger på å bruke det som en unnskyldning for Norges svake innsats. Der tror jeg vi heller skal skylde på manglende kampform, usikkerhet i laguttaket og taktiske feildisponeringer, egentlig feil som det er lett å luke ut.

En hovedinnvending mot den nye formasjonen som den svenske landslagstreneren Martin Sjögren har innført (eller har prøvd å innføre) det siste halve året, den såkalte diamanten, er at den ikke fungerer mot gode lag hvis arbeidskapasiteten ikke er høy nok og du ikke greier å holde ballen lenge nok. De som har kommet med disse innvendingene har fått rett.

Men det er ikke bare Norge som har fått denne kritikken, mangfoldige mesterskapsvinner Tyskland røyk ut for Danmark i kvartfinalen og er kanskje den største bomben i dette mesterskapet. Jeg snakket med en i det tyske analyseteamet da vi var i Utrecht, et analyseteam som også består av den tidligere tyske landslagstreneren Sylvia Neid.

De mente at Tyskland ikke var like solide som før, blant annet fordi laget var ungt og fordi den ferske tyske landslagstreneren Steffi Jones hadde innført mer ballbesittende fotball. De fikk også rett. Men de mister ikke troen på at de kan komme tilbake. Det bør ikke vi heller gjøre hvis vi tar lærdom av det som skjedde under mesterskapet.

#fotball #weuro17 #nff
 

3 kommentarer

Marius Clausen

30.07.2017 kl.23:06

Jøss, var du også i Nederland? Hadde du også kjøpt Follow your team bilett, sånn som hele 8 av oss andre hadde? Om du hadde denne bilett typen, så var det ikke rart vi ikke så deg, for vi 8 (2+2+2+1+1) satt spredt over hele stadion. På Danmark kampen var vi faktisk fordelt på 4 forskjellige felt. Noen på Nøytralt felt og noen på "Dansk"felt. Stort sett på nederste rad der vi så dårligst. På denne kampen var hvert felt på langsiden på bare 324 seter og det var 60% belegg på stadion. alike vel klarte ikke de nederlandske arrangørene å gi Norge et felt med bare nordmenn, så vi virkelig kunne få lagt litt liv. Kjøpte du, som oss andre med denne typen bilett, biletten før jul? Hadde vi mødt deg i Fanzone i Utrecht dersom informasjonen om denne hadde vært tilgjengelig på engelsk på nettet. Ikke som nå, da den bare stod på den nederlandskespråklige siden, under "Parkering" Synes du det er trist at Norge stilte med en av de minste supportergruppene? Men vi var i alle fall fler en Russland... Synes du det er rart at alle andre land så ut til å ha flere felt for sine landsmenn? Synes du også det er trist at Norges Fotball Fiende NFF ikke har løftet en finger for sine tilreisende supportere, så vi kanskje kunne fått til ett supportermiljø rundt damelaget?

Bjarne Bjørnehi

31.07.2017 kl.04:11

Hei Marius,

jeg er redd for at du ikke får svar på spørsmålene dine, og er sikker på at du ikke kommer til å få noen gode svar. Det eneste jeg lurer på er hvordan fotballfiendene i NFF klarer å holde seg totalt nedsnødd året rundt.

bjørn bråthen

01.08.2017 kl.13:28

" Sofafolket " så det dårligste norske kvinnelandslaget noensinne. Det neste " positive " blir vel at Norge ikke kvalifiserer seg til noe mesterskap !!

Skriv en ny kommentar

hits