Derfor kjøper Paris Saint-Germain Neymar

A sign welcoming Brazilian soccer star Neymar is set up outside the Paris Saint Germain shop in Paris Friday, Aug. 4, 2017. Neymar was set to arrive in Paris on Friday the day after he became the most expensive player in soccer history when completing his blockbuster transfer to Paris Saint-Germain from Barcelona for 222 million euros ($262 million).(AP Photo/Michel Euler)

Paris ønsker Neymar velkommen. REUTERS/Christian Hartmann

PSG greier aldri i verden å tjene inn de to milliarder kronene de skal ha brukt på kjøpet av Neymar og det er heller ikke sikkert at de vil vinne Champions League med Neymar heller. Det er ikke det kjøpet av Neymar handler om.

Det er mange grunner til at Neymar ønsker seg til PSG. De mest nærliggende er penger og at han ønsker å bli den største stjerna på et lag som kan hevde seg i Europa. I Barcelona har han falt i skyggen av Messi. Nå skal han sole seg i penger fra Qatar.

Handelen av Neymar er uten sidestykke. Prisen er selvsagt høy fordi markedsverdien er høy og Qatar har en stor lommebok, men også fordi utkjøpsklausulen var enorm. Dette salget kommer også til å sette i gang en debatt om Financial Fair Play er mulig når statlige aktører blar opp penger og advokater blir satt på saken for å få handelen i havn.

Via Qatar Sports Investments (QSI) - som kjøpte PSG i 2011 og som ligner litt på det norske oljefondet - har ikke PSG bare kjøpt en spiller som skal prestere på banen, de har også kjøpt en ambassadør for fotball-VM i 2022. Det er en del av kjøpsavtalen.

Fall i oljeinntektene til Qatarde siste årene og økende bekymring for kostnadene til VM i 2022 gjør kjøpet av Neymar enda mer spesielt. To milliarder kroner er også mye penger for Qatar i økonomiske nedgangstider.

Sportslig kan det godt hende at PSG tjener på dette kjøpet, men det er likevel noe som skurrer. De siste to årene har ikke PSG satset stort på kjøp av store stjerner. De to største kjøpene er Julian Draxler fra Schalke og Angel Di Maria fra Manchester United. Det har gitt suksess i hjemlig liga, men ingen suksess i Champions League. Hadde Champions League vært et hovedmål kunne man ha brukt 2 milliarder kroner på en annen måte og styrket laget i flere lagdeler.

Neymar-salget fra Barcelona må ses i en politisk kontekst. De siste månedene har Qatar nok en gang kommet i sterk konflikt med sine nabostater Saudi Arabia, Emiratene, Egypt og Bahrain som har anklaget Qatar for å stå i ledetog med terrorister. Det har ført til at flere land har kuttet de diplomatiske båndene til Qatar og til at grensen til Saudi Arabia er stengt.

Midt i denne konflikten vil kjøpet av Neymar være en gladhistorie fra Qatar og ta bort mye av den negative oppmerksomheten.

Barcelona og det spanske fotballforbundet har vært negative og kritiske til Qatars måte å få Neymar til PSG på. Samtidig er det verdt å huske på at Qatars investeringsfond (QSI) i mange år var tungt inne som sponsor i Barcelona, det samme var Qatar Airways. Det er mange som logrer når Qatar vifter med lommeboka. Denne gangen Neymar som har blitt en politisk brikke i et stort spill enten han liker det eller ikke.

Qatar investerer stort i idrettsklubber og mesterskap fordi de tror at det vil bidra til at de ikke havner i væpnet konflikt med sine naboland. Det er med andre ord ikke bare mål Neymar skal bidra med i PSG, han skal også hindre at Qatar taper kampen mot sine naboland. Det er et stort ansvar for en liten brasilianer.

#neymar #Brasil #fotball #Barcelona #psg

7 kommentarer

vidar bakken

04.08.2017 kl.15:00

Detter er hinsides og økonomisk doping på det verste.

Skulle likt å sett hva som hadde skjedd hvis Det norske oljefondet hadde kjøpt og eid en storklubb og i tillegg kjøpt Neymar for norske borgeres penger. Men Qatar får gjøre som de på bekostning av egne innbyggere og fremmedarbeidere som bygger milliardstadioner på tilnærmet slavekontrakter. Usmakelig.

Når man omgår FFP ved å ansette Neymar som VM-ambassadør og gir han 2 milliarder slik at han selv kunne innløse utkjøpsklausulen har grensen nådd. Uspekulert s og umoralsk spill på høyeste nivå. Hvis ikke UEFA/FIFA begrenser eierskaps-rettighetene vil fotballen på toppnivå

bli en parodi som vil føre til at interessen til slutt vil kollapse.

Bajas

04.08.2017 kl.15:57

@Andreas Selliaas:

Jeg skulle ønske fokuset i debattene her i Norge om fotball hadde vært mye mer i retning av slik som dette. Du fortjener ros for den jobben du gjør, og det samme fortjener Josimar. Vi burde ha mer fokus i media rundt det etiske i toppfotballen med dets eierstrukturer og forholdet til tilhengerne. Jeg synes det virker å være en økende aksept for klubber som personlige lekegrinder for rike kakser på bekostning av ideen om at klubber tilhører og representerer sine tilhengere.

Thomas

05.08.2017 kl.09:54

Haha, dette er noe av det tåpeligste jeg har lest. Alt dette er bare mye synsing av hva @Selliaas tror. Eneste som er riktig i denne blogg artikkelen er at handelen av Neymar er uten sidestykke-

Svein

05.08.2017 kl.10:44

Dette er tragisk. Vi ser nå lag som Arsenal, Manchester City, Barcelona og PSG sponses heavily av Shariastater. Det er tragisk når man ser baksiden av medlajen i disse landene, med steining av homofile, undertrykking av minoriteter, halshogging for blasfemi og dødsstraff for å ha blitt voldtatt. Dette støtter disse lagene indirekte. Det er intet mindre enn pinlig flaut, men hva kan man gjøre i en verden som er så korrupt at Qatar får fotball VM? Fifa burde legges ned i morgen og gjenoppbygges fra bunnen av m nye folk, nye rutiner, nye linjer for alt der visibilitet i alle situasjoner var betinget.

Bajas

05.08.2017 kl.11:58

@Thomas:

Hvordan begrunner du at dette er noe av det tåpeligste du har lest?

Andreas Selliaas har veldig god innsikt i hva som rører seg bak kulissene i fotballen. Hans gravende journalistikk utenfor Norges grenser har vært med på å avsløre en god del kritikkverdige forhold der internasjonal fotball møter storpolitikken. Ikke minst har han vært delaktig i avsløringene om korrupsjon i FIFA.

Robert Moen

05.08.2017 kl.16:13

Dette var tynne saker ja. Ikke fordi artikkelen er perspektivløs, men fordi den politiske anslysen bare virker å fungere som fyllstoff. For når en først bringer inn den politiske dimensjonen må analysen være mye grundigere. Hvorfor er Qatar blitt isolert av sine nabostater, og hvirdan har dette gått til? Hvorfor har Saudi-Arabia vært en pådriver i det å plassere terrorist stempelet på Qatar? Og avslutningen om at Neymar nå har fått tunge politiske byrder på sine skuldre holder bare ikke. Personlig tror jeg også at det er en politisk dimensjon i det at Qatar er involvert i finansieringen frikjøpet av Neymar, men når en først bringer det inn må det gjøres langt grundigere for å fungere opplysende på debatten.

Bare Per

05.08.2017 kl.18:17

Pøh! Dette er småtterier. Bare vent til kjøpefesten kommer skikkelig i gang på Balløya, da kan jeg love at dette knuslete beløpet vil bli stilt i skyggen så det holder. Milliardene vil fly når storklubbene fra selveste Premier League skal forsterke, for det blir de nødt til om de skal kjempe på alle fronter, det er jo det konkurrentene deres gjør. Alle ønsker naturlig nok å overgå de andre, det er hva som må til for å være best, og den som bruker mest penger er den som kommer til å være best også. Så løøøøøøøøøøøøøøøøøp og kjøøøøøøøøøøøøp!

Skriv en ny kommentar

hits