Hegerberg-saken topper en NFF-krise som har vart i flere år

Oslo 20170829.
Landslagssjef Martin Sjögren (tv) og toppfotballsjef Nils Johan Semb er ikke fornøyde med at Norges største fotballstjerne på kvinnesiden, Ada Hegerberg, sier nei til landslaget.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Landslagssjef Martin Sjögren (tv) og toppfotballsjef Nils Johan Semb er ikke fornøyde med at
Norges største fotballstjerne på kvinnesiden, Ada Hegerberg, sier nei til landslaget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

 

Noe måtte skje etter den dårlige EM-innsatsen til det norske landslaget. At det var Ada Hegerberg, den største stjerna på landslaget, som tok det første grepet etter EM, topper en NFF-krise som har vart i flere år. Det er grunn til bekymring.

Det skal to til for å danse tango og begge sider i denne saken kan sikkert kritiseres for at denne konflikten har oppstått, men når Norge endelig har fått fram en verdensstjerne på kvinnesiden, er det riktig å høre på kritikken hun kommer med. For det er ikke småtteri når hun anklager NFF for mangel på ledelse, planlegging, forberedelser og gjennomføring.

Med andre ord er spillestil under årets EM underordnet. Det er helheten som er problemet.

Denne helheten dreier seg ikke bare om kvinnelandslaget, men om NFF, og dette er ikke noe nytt. Det er ikke mange dager siden vi fikk lese Adresseavisens Birger Løfaldlis bok Landslaget som beskrev konfliktene Nils Johan Semb sto midt oppi som landslagstrener for herrelandslaget på 2000-tallet.

I boka beskrives konfliktene som John Carew og John Arne Riise sto for og reaksjonene til Ståle Solbakken og Ole Gunnar Solskjær, som har beskyldt Carew og Riise for at stjernenykker førte til konfliktene og til at landslaget ikke greide å utnytte potensialet sitt.

Jeg tror neppe det er stjernenykker som har fått Ada Hegerberg til å gå til det drastiske skrittet å ta en «pause» fra landslaget eller til at landslaget ikke har nådd potensialet sitt. Få norske fotballspillere setter så store krav til seg selv og tar en ekstra treningsøkt for å bli bedre enn Ada Hegerberg. Litt av problemet er kanskje at hun setter like store krav til andre som til seg selv. Det er krevende for alle parter. At hun kanskje ikke var i form under EM er en annen sak.

DEVENTER, NEDERLAND 20170723.
EM fotball kvinner 2017.
Ada Hegerberg og Jan Ove Nystuen under treningen i Deventer, søndag.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Disse episodene som spenner seg over flere år, gjør at vi må spørre oss om hvordan norske landslag håndterer store stjerner og personligheter som John Carew, John Arne Riise og Ada Hegerberg, spillere som tar stor plass.

Midt i denne diskusjonen står Nils Johan Semb. Nå ikke som landslagstrener, men som en revitalisert toppfotballsjef. Når kritikken fra Hegerberg går på ledelse, planlegging, forberedelser og gjennomføring, peker pila rett på toppfotballsjefen. Det er hans ansvar at dette fungerer. Og dem som har fulgt kvinnelandslaget en stund mener at det er mye som ikke fungerer, både på og utenfor banen.

Det har lenge vært en kjent sak at Ada Hegerberg har vært misfornøyd med tingenes tilstand på landslaget (og sikkert ikke har rett i alt hun er misfornøyde med). Og selv om hun ikke hadde mye til overs for de faglige kvalitetene til Roger Finjord, Martin Sjögrens forgjenger, og har vært kritisk til den nye svenske trenerens disposisjoner under fotball-EM, er det ikke mitt inntrykk at det er her skoen trykker for Hegerberg. Finjord og Sjögren er mer et symptom på at NFF ikke gjør jobben sin. At de ansetter trenere som ikke får det til, viser kanskje at de som ansetter dem ikke gjør jobben de er satt til å gjøre på en god nok måte?

LES OGSÅ: - Flere spillere reagerte på Hegerbergs oppførsel under EM

Måten Hegerbergs avskjed skjedde på var ikke bra. Det optimale hadde vært om Ada Hegerberg og NFF sendte ut en felles pressemelding om hva som hadde skjedd og om hvorfor Lyon-stjernen ga seg på landslaget. At de kommer med hver sin pressemelding og ikke greier å samle seg om et forent budskap og for eksempel unngår å holde en felles pressekonferanse for å fortelle hvordan ståa er, viser ikke bare at konfliktnivået er høyt, men også at NFF mangler profesjonalitet som arbeidsgiver for landslagsspillerne sine. Dette burde de greid hadde de vært profesjonelle.

Hvis målet var å gjøre dette på en mest mulig skånsom måte - i skyggen av herrelandslagets VM-kvalifisering mot Aserbajdsjan og støyen som oppsto med Løfaldlis bok -  mislykkes de totalt. At Ada Hegerberg foreløpig ikke er mer konkret i sin kritikk bidrar også til flere spekulasjoner enn hun sikkert selv ønsker.

Inntrykket er at Hegerberg holder igjen fordi hun mener de interne tilbakemeldingene har vært klare nok og at handlingen hennes bør tale for seg, mens NFF ser ut til å lukke øynene og håper på at alt går over av seg selv. Det må finnes en annen vei ut av dette?

Skal det bli en endring i det som ikke stemmer i og rundt NFF må vi slutte å dysse ned hva problemene dreier seg om. Hvilke beslutninger var feil? I hvilken situasjoner gikk det galt? Hvem tok de gale beslutningene? Få det på bordet! Da er det lettere å se hvem som har rett og å komme seg videre.

LES OGSÅ: Skuffet Semb: - Hadde sett for meg at Ada skulle gå i bresjen

I etterkant av annonseringen av landslagspausen har det kommet anklager mot Ada Hegerberg om at hun selv er en del av problemet. At hun var tidlig ute og var positiv til Martin Sjögren da han ble ansatt og kalte ham tydelig, for deretter å kritisere ham for mye av det som gikk galt under EM, og at hun tok sin søster i forsvar da hun ble vraket til den første EM-kampen mot Nederland, gir et litt skjevt inntrykk.

Men det er et sidespor. Det er ikke her problemet ligger. Problemet ligger i at NFF er konfliktsky og ikke tar tak i problemer som oppstår, og i de tilfellene der de store stjernene stiller krav eller ypper seg, må de vise hvor skapet skal stå ved å være tydelig i kommunikasjonen, sette grenser og overbevise alle spillerne uansett nivå, arbeidsgiver og lønningsnivå om hvem som er sjefen gjennom det fotballfaglige arbeidet de legger ned før, under og etter landslagssamlingene. Det er vel egentlig dette Ada Hegerberg har etterlyst? Og får NFF til dette og det fortsatt kommer misnøye fra enkeltspillere er det lettere å håndtere slike situasjoner.

LES OGSÅ: Hegerberg i strupen på Semb og Sjögren: - Hva slags lederskap er dette?

Det positive som kan skje nå er at NFF og Martin Sjögren ikke lenger kan skjule sine svakheter ved å henvise til en umotivert eller feildisponert Ada Hegerberg og bruker anledningen til å rydde opp i det som er galt og får skikk på dem som skal spille neste VM-kvalifiseringskamp.

Får de det på stell, kan det hende at klubbkamper blir for stusselig for Ada Hegerberg og at det gjør at hun får motivasjonen tilbake.

Zlatan ga seg også på landslaget, men kom tilbake og bidro til et løft for det svenske landslaget. Håpet er at den norske Zlatan gjør det samme. Da er mange problemer løst og det kommer noe godt ut av dette.

Det er alle tjent med.

#fotball #nff #adahegerberg #nilsjohansemb

13 kommentarer

Arne Just Lund

30.08.2017 kl.22:05

Ledere plikter til å ordne opp. Dagens Ledere i NFF har ikke disse egenskapene. NFF kan ikke lønne halvpensjonister med millionlønninger. Folk reagerer på denne utålelige sløsingen.

Kris

31.08.2017 kl.08:14

Superpampene på toppen sitter helt trygt, de har full støtte fra "grasrota".

Det er bare å fyre opp vaffelpressene😆

NN

31.08.2017 kl.08:14

Litt usikker på Hegerbergs agenda her. Har hørt at Hegerberg ikke er like populær blant mange i spillergruppa. Hun liker å være stjerne med stor "S" og blir av mange ikke sett på som en lagspiller.

Nå gikk hun ut med en pressemelding hvor hun avsluttet med å si at hun ikke hadde noe mer å si - utover det som sto i pressemeldingen. Dagen etter går hun til frontal-angrep på alt og alle i VG.

Nå er det vel også flere enn Hegerberg som deltok i EM. Kanskje media bør få kommentarer fra alle de andre? Ikke bare vinkle det fra en side. Hegerberg har vel ikke fått støtte fra andre i spillergruppa, såvidt jeg har sett ...

Skjønner også at NFF er unvikende. Det er ikke profesjonelt å ta slike diskusjoner i media.

... regner også med at media spinner videre på dette temaet noen dager ...

Tor A

31.08.2017 kl.08:55

Argumentene til Selliaas heller så mye i Hegerbergs favør at hans agenda med denne kommentaren er tvers igjennom gjennomsiktig.

At Hegerberg familien bør gå igjennom mediestrategien på nytt, er vel nå bevist til gangs. Andrine H tråkket ut i det underveis i EM, "han burde visst at klubber var her for å se på meg". Mor H med uspiselige kommentarer etter laget var slått ut i frustrasjon over son egen datters prestasjoner, er det mulig??? Og nå prinsesse Ada som mener at ingen andre duger enn henne selv. Please Selliaas, er du ute etter å ta NFF/Semb/dametreneren, gjør det uten å bruke argumentene til prinsesse A. Hun virker kun å være ute etter nå å forsvare si ega ræv.

Thomas

31.08.2017 kl.09:11

Jeg synes hele NFF er en stor komi-serie og kan sammenlignes med The Office. Både den engelske og amerikanske versjonen.

Anbefaler alle å følge denne parodikontoen på Twitter: https://twitter.com/fotballforbund

Det er lett å se for seg at denne kunne vært ekte.

Stakkar Lars altså....omringet av idioter.

Eivind

31.08.2017 kl.09:45

Det er på tide at noen tar et oppgjør med NFF og deres strategi, hvis de har noen? Siden N.J.S. har "styrt" fotballen i Norge, har pilen bare pekt en vei og det er nedover. Virker som om han er konfliktsky. Står bare frem hvis det er noe positivt. Stå på Anita. Håper det er flere som er tøff nok til å gjøre det samme. Får håpe det skjer noe i N.F.F. slik at Norsk fotball kan utvikles videre. Ser ikke at det kan skje med dagens ledelse..

ivarlund

31.08.2017 kl.09:53

Endelig en som tør å snakke rett ut: "Pila peker rett på Semb."

Jan Bødtker

31.08.2017 kl.10:16

Norsk klubb- og landslagsfotball er ikke mye å rope hurra for. Den har ikke utviklet seg nevneverdig de siste årene. Det er nok å se på alle de ukjente nasjonene som ligger foran Norge på rankingen - nasjoner vi knapt nok har hørt om tidligere.

Det er bare to-tre lag i Toppserien her hjemme som holde et noenlunde nivå, de øvrige spiller fotball som for 20 år siden. De har problemer med å slå et vanlig guttelag.

Det vil alltid være en diskusjon om hvor mange penger man skal sette inn i kvinnefotballen. Kvinnefotballen genererer svært lite penger inn i systemet. Derfor vil alltid herrefotballen ligge milevis foran, faktisk til "evig tid".

En annen ting som er påfallende er at kvinnefotballen tar seg selv veldig høytidlig, man tror man er langt bedre enn det man i realiteten er, sammenlignet med toppnasjonene.

Bedre blir det ikke når tv-kommentatorer hauser opp spillerne selv om de fleste gjør de groveste feil som får andre til å rive seg i håret.

Å omtale Ada Hegerberg som en "stjerne" viser bare hvor håpløst det hele er. Jeg har ennå ikke oppdaget en såkalt "stjerne", verken på landslaget eller i klubbfotballen.

Det var ingen tilfeldighet at vi ble slått sønder g sammen i EM. Basiskunnskapene er for dårlige, det samme er fotballforståelsen og de individuelle ferdighetene.

Å ansette en "ukjent" svenske som landslagstrener var et feilgrep. Vi trenger en kvinnelig norsk trener som kjenner miljøet og vet hvor skoen trykker.

At NFF ikke gjør mer enn de må, forbauser meg ikke. NFF sier de tar kvinnefotballen på alvor, men det hjelper lite når man ikke lever opp til målsettingen.

Kvinnefotballen må leve sitt eget liv - den må ikke sammenlignes med hva herrene gjør! De fysiske forutsetningene er og blir helt forskjellige.

Odd Gunnar Dalen

31.08.2017 kl.11:06

Ada sier at hun har forlatt samlinger / landskamper som en dårligere spiller og at det er en av årsakene til at hun ikke lenger vil delta på landslaget.

Så kommer denne fra NFF: "Landslag er en åpenbar nødvendighet for å fortsette å utvikle seg, sier generalsekretær Bjerketvedt."

Har de i NFF totalt mistet hørsel og evne til å se egne feil ??

31.08.2017 kl.11:33

Siem kom inn, sparket Drillo proffesjonaliserte organisasjonen ved å plassere ca 15 stk. halvpensjonister i NFF med millionlønner i området 1,5 til 3,0 millioner. Proffesjonell - til og med damafotballen har de klart å dra ned i søla. Siem var jo smart nok til rømme livsverket sitt i tide.

S Johnsen

31.08.2017 kl.12:21

Nils Johan Semb er den verste form for leder å stille til rette. Han er så inn-i-granskauen konstruktiv. Konstruktiv tyter ut av ørene hans. Slike ledere går det ikke ann å gå i dialog med, for han har alltid et svar. Det eneste som fungerer er å se på resultatene, og resultatene taler for seg selv.

Hain Pech

31.08.2017 kl.12:51

Æ mein at NFF og hain Nils Johan kunne ikkje gjocht det no' beich enn dem hach i den hech saka. Kanskje pchoblemet nu e at det e føch stoche kchav og at NFF e føch tydelig, slik at spællechan ikkje klach å bygg chelasjonan og fåch utnytta mindfulnessdimensjon' godt nok te å bygg sjøltillit. Da tchuch æ at dem hellech kain bchuk landslagssamlingan te å læs dikt, æ vil bæchche nevn at hain Nils Johan va veldig entusiastisk te den løsninga nåch vi bchukt hain på A-landslaget og suksessen lot som vi veit ikkje vent på sæ. Så æ hach full tillit te at hain Nils Johan e chætte pechson' te å læd landslagan videche sammen med nuvæchandes NFF-ledelse. Da kain vi væch sækkech på suksess på bæchche litt lengche sikt.

per ulrik

01.09.2017 kl.10:54

Sjøgren hadde ingen kommentar da vg ville stille ham oppfølgings-

spørsmål fra Ada. Han måtte altså ta opp med Advokatene til nff for og kunne formulere seg. Det er slik kriminelle og politikere svarer.

Skriv en ny kommentar

hits