Nettet snører seg rundt Nils Johan Semb

Stuttgart, Tyskland 20170904.
Toppfotballsjef Nils Johan Semb og trener Lars Lagerbäck (th) etter VM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Tyskland og Norge på Mercedes-Benz Arena i Stuttgart mandag kveld. Kampen endte 6-0.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kvelden før Norge gikk på sitt verste tap siden 1972 greide Luxembourg 0-0 borte mot Frankrike. Bare noen dager før hadde Frankrike knust Nederland 4-0. Det er med andre ord håp for små nasjoner å gjøre hederlige resultater mot verdens beste lag. Men da må du har trua på det. Og evnene.

Den trua finner du ikke i eller rundt det norske landslaget nå - verken på herre- eller kvinnesiden. Noe må gjøres og det enkleste er å peke på toppfotballsjef Nils Johan Semb. Han har hatt jobben siden 2009 og på den tiden har vi rast ned på FIFA-rankingen, ikke greid å kvalifisere oss til noe som helst på herresiden på det øverste nivået og gjort tidenes dårligste mesterskap på kvinnesiden. For å nevne noe.

Ansvaret ligger på enkeltpersoner i NFF, men problemet sitter i organisasjonen. I konflikten med Ada Hegerberg, som førte til at Norges største fotballstjerne sa takk og farvel til landslaget, bedyret hele kostebinderiet i NFF at takhøyden var stor. Jeg lurer på hva de mener med takhøyde i NFF?

At det er tilgivelse for å få dårlige resultater så lenge man har fokus på utvikling, er ydmyk og ser alt som en evig prosess? Er det noen som tar tak i kragen til Semb og alle hans medarbeider når de kommer tilbake til Ullevaal Stadion og skriker til dem at «dette går faen ikke an». Er det takhøyde for sånt?

De som har hatt takhøyde i de siste årene er det norske fotballinteresserte publikum (som blir stadig mindre). Vi har levd i trua på generasjonsskifter, trenerskifter og omstilling til en ny spillestil. Det vi ser utspille seg i norsk fotball for øyeblikket dreier seg ikke om takhøyde, men at grunnmuren begynner å svikte.

Problemet er ikke at folk er sinte lenger, men at folk begynner å gi blaffen.

Når vi får høre at fotball-EM for kvinner er et delmål på veien til VM i Frankrike (som vi skal får store problemer med å kvalifisere oss til) og at vi ikke legger om til en fembacksrekke mot Tyskland fordi vi skal øve til kamper som kommer senere, virker det nesten som folka i NFF har gitt opp, også. Den eneste oppgaven en landslagstrener og landslagsledelsen har, er å gjøre alt den kan for å vinne, eller i tilfellet under Tyskland-kampen, å hindre å bli ydmyket.

Landslaget er ikke noen utviklingsarena. Slik det ser ut nå, virker det mer som vi er vitne til et lederutviklingskurs i regi av NFF enn et miljø som skal skape toppidrettsprestasjoner. Det er nesten så man blir mørkredd av å se på.

Nils Johan Semb er en meget kvalifisert fotballperson, men når han snakker om takhøyde i NFF virker det mer som om det betyr at han takler kritikk og greier å gå videre i sin daglige dont mer enn at han røsker opp i det som er galt og får til nødvendige endringer når det kreves.

Det vi trenger i NFF nå er en toppfotballsjef som er en oppdatert fagperson som kan rettlede landslagstrenerne og sparre med organisasjonen om hvilken treningsfilosofi og spillefilosofi som gjelder. Vedkommende må være til stede på alle toppidrettsarenaene i Norge, på landslagene i alle aldersgrupper, i Eliteserien og Toppserien. Vise seg fram og vise interesse for det som skjer av arbeid i alle kriker og kroker i landet.

Toppfotballsjefen må kunne sitte på en pressekonferanse og gi konkrete tilbakemeldinger på hva som gikk galt, hva han har gjort feil og komme dem som begynner å miste håpet i møte. Ikke prøve å finne unnskyldninger. Det er takhøyde. Det kan gi håp. Og det kan gi gode resultater igjen.

#fotball #nff #norge

30 kommentarer

Thomas

05.09.2017 kl.17:04

Håper du leser Egil Olsen eller Nils A. Eggen. Snart ledig stilling til en av dere!

Elijah

05.09.2017 kl.17:08

Det eneste som var skuffende med kampen mellom Tyskland og Norge var at Tyskland stoppet på 6.

Nils Johan

05.09.2017 kl.17:48

Jeg evner ikke se meg selv i speilet

Håkon Winther

05.09.2017 kl.17:49

Det var f... på tide at noen kom med denne. Spot on

finn

05.09.2017 kl.18:06

Spark toppledelse i fotballforbundet Sett opp ett landslag med fysisk sterke spillere som er godt trent ilag Et godt eksempel for det jeg mener er se på spillerene i tysk landslag pr idag

Anne Helén Klavesrad Magnusssen.

05.09.2017 kl.18:15

Drillo evnet å få spillerene og laget til å tro på seg selv,og at ingenting er umulig.

Når ikke spillerne er bedre må det spilles Drillo fotball,lik det eller ikke.

Husker DRILLO-kongetreneren

05.09.2017 kl.18:37

På tide å bruke færre "innvandrere" på laget.

Fotball-landslaget skal være for de beste og de som er best samspilt.Fotball-landslaget skal ikke være til for integrering, integrering får være en biting som må skje naturlig.

Jeg og sikkert en del andre kunne se utviklingen med færre norske i eliteserien og generelt i norsk fotball.

Hvorfor skal det være så få norske spisser for eksempel ?

Tor

05.09.2017 kl.18:38

Norge framstår nå som et lag som ikke bør spille fotball for betalende tilskuere.

Lars Lagerbäck får ikke gjort noe med dette.

Dersom det norske landslaget skal ha noen framtid, må barna trenes av profesjonelle trenere, og det betyr utsiling av massevis av unger og amatør trenere. Det betyr også en massiv kostnads økning for foreldre,

Det betyr også en samfunnsendring, hvor inkludering må vike for profesjonelt fokus. Det vil bli en smertefull prosess.

Personlig ser jeg ikke at fotball er så viktig, at vi skal gjøre det,

Det er mye viktigere med inkludering, hvor barna uansett har fokus på de bra tingene, hvor de har felleskapet, hvor de kan støtte hverandre, hvor foreldre bidrar på dugnad.

Dersom vi beholder fellesskaps systemet, er det større sjanse for å berge flere fra å havne utpå skråplan, i tider hvor narkotika og elendighet gjør seg stadig mere synlig.

Scott Johansen

05.09.2017 kl.19:02

"Nivået blir dårligere, og vi får frem typer som mangler innstillingen, det krigerske." Kjetil Rekdal. Stadig flere barn og gutter vokser opp uten en far. Stadig færre fedre er menn, stadig flere er blitt feminismens nyttige idioter. Noe de ikke forstår, bare benekter. Menn vet det er politisk korrekt. Det har usikre og stadig mindre maskuline menn forstått. Hva slags identitet skaper det? Konsekvensene av å vokse opp uten en far vet vi. At det ties av makteliten i den lovgivende, utøvende og dømmende statsmakt vet vi. ABB vokste opp med sin psykisk ustabile mor, mens far som ønsket omsorg ble skviset ut. Kristoffer på 8 år fra Andebu ble drept av sin stefar mens far ble nektet kontakt da mor, sakkyndige og domstoler ville ha det slik. 10 000 vis av barn/gutter nektes til enhver tid kontakt med sin far. Mor sier far er slem og begår samværsabotasje, med politikeres, politiets, psykologers, barnevernets, BLIdep og domstolers støtte. Og pressen forholder seg taus for å støtte feminismen og deres såkalte likestillingskamp. Det mens AP sier "alle skal med" og SV jobber for "et varmere samfunn". Den norske løgnen har gode kår. Som vi vet, sies en løgn mange nok ganger blir den en sannhet. Fedre vet, men so what, vi er bare fedre.

Det i likestillingsamfunnet Norge hvor feminister hevder kvinner har dårlige kår og marsjerer taktfast med OTTAR & CO hver 8 mars. Det mens kastrerte menn applauderer og hyller kvinner i kamp, mens gutter i kamp taper kamp etter kamp, i og utenfor arenaen. På skole, universiteter, på den sosiale arena, psykisk som fysisk helse, økonomisk og you name it. Bidragsfedre uten kontakt med egne barn vet. Alle vet men ingen gjør noe. Sånn er det i likegyldighetens tyranni Norge. GOD VALG.

Slin Nahoj

05.09.2017 kl.19:06

Når representantene fra NFF kan sitte i Tyskland å skåle i stettglassene sine umiddelbart etter katastrofekampen i går, så vitner det dessverre om at det er flere enn mannen i gata som er likegyldige til landslaget vårt.

Arne Johannessen

05.09.2017 kl.20:01

Vil minne om at det bare er en kamp siden media var positive til landslaget og mente at dette begynte å ligne på noe. Jeg er ikke stor fan av Semb, men man kan da ikke nekte for at han har tatt grep når han har fått inn Lagerbeck i stedet for Høgmo! Vi har alle sett hva Lagerbeck fikk til med Island og hvordan han gjorde det. å kritisere Nff for at landslaget ikke spilte med fem mann bak er også skivebom, ettersom det er landslagssjefen sitt valg. for øvrig mener jeg at Drillo bør vare toppfotball sjef

Robert Horn

05.09.2017 kl.20:10

Pampene i NFF reproduserer seg selv, - bare se på de typene (presidenter) som ledet NFF de siste årene: Per Ravn Omdal 1996?2004) - Sondre Kåfjord (Molde), 2004?2010 - Yngve Hallén (Sogndal), 2010?2016 - Terje Svendsen (Rosenborg), 2016? + dagens toppfotballsjef N.J. Semb. Dette er folk som har aldri fått til noe som helst selv. Før i tiden kalte vi det innavl. Men de var eller fortsatt er medlemmer i gutteklubben "grei" - som er ensbetydende med svake eller ingen resultater.

Nysgjerrige Nils

05.09.2017 kl.20:34

Nils Johan Semb MÅ fjernes. Hvis han selv ikke har skamvett nok til å innse at han ikke er egnet, må grasrota i NFF ta affære - straks!

Han ble utnevnt som toppfotballsjef av sine kompiser i forbundet den gang da i 2009. Høgmo var vel en av de som var med blant "gutta" som bestemte den gang, og i gjenytelse ansatte Semb senere katastrofen Høgmo som landslagssjef. Bukken og havresekken. Begge fikk selvfølgelig dobbel lønn av hva andre i tilsvarende stillinger hadde hatt tidligere, magemål har ingen av gutta i gutteklubben grei på Ullevål...

I løpet av sin regjeringsperiode, har han selv sørget for at sin egen tittel har blitt så latterlig at den virker ironisk ment - en mer korrekt stillingstittel i dag, burde vært BUNNfotball-ansvarlig.

Fyren hever 2.7 mill i lønn, pluss reiseutgifter - og de blir ganske høye når han reiser jorda rundt på første klasse for å ... ja??? hva gjør han egentlig på alle reisene sine? Ingen som vet. Og ikke noe som er relevant for de ansvarsområder han selv ramser opp i alle fall.

Selvsagt nekter han å gå av frivillig, han mener jo selv å ha full tillitt. Av hvem da kan man lure på? Eier han ingen sosiale antenner?

Fotballinteresserte flest krevde hans avgang sammen med Høgmo, da Semb ikke klarte å gi Høgmo sparken, men ventet feigt til Høgmo selv trakk seg etter at hele Norge krevde hans avgang.

I dag har både VG og Dagbladet, uavhengig av hverandre, omsider fått nok og satt halen på grisen - begge konkluderer entydig at Semb ikke har de nødvendige kvalifikasjoner til å fortsette som TOPP-fotballsjef.

Vi får sørge for å holde liv i debatten, slik at dette blir et tema på neste fotballting. På tide å rydde opp i korriderene på Ullevål.

Grasrota begynner å bli lei av å steke vafler og selge lodd, bare for å se at inntektene sluses oppover i systemet, og fortæres av grådige pamper uten evne til selvkritikk!

Jan

05.09.2017 kl.20:42

Ikke klag på ledelsen eller trener. Det er spillerne som er for dårlige. Norge har aldri vært noen fotballnasjon og har ingen ting i store mesterskap å gjøre. Treneren klarer ikke å få blod ut av 11 gjøngehester.Nå er det ikke lenge før noen roper "ut med treneren". En ny kommer og det samme kommer til å gjenta seg reprise på reprise.

05.09.2017 kl.20:50

Vi har 2 superreserver i Nils Johan og Per mattias

Niri Baklid

05.09.2017 kl.20:55

Det er amatørmessig av forståsegpåere å kreve Sembs avgang.

Hvem i NFF er det som ikke har tillit til Semb?

Keyser_Soze

05.09.2017 kl.21:07

NJS går nok neppe noe sted , snart er NFF sin plan fullført. Operasjon "grå mus" går nå inn en kritisk fase hvor fotballnorge tas over av kvalitetssikrede trenere fra forbund i alle klubber , på alle nivåer og alle klubber utvikles etter forbundets retningslinjer akkurat som forventet. Gi det fem år til og enhver form for spontanitet og kreativitet vil være strippet fra norsk fotball for godt og Nord Korea kan suge b***ene til NFF.

Kritisk

05.09.2017 kl.21:11

Arne Johannessen :

Nå er det ikke Lagerbeck og laget i går som kritiseres her. Kampen i går var bare dråpen som har fått pressen til å si høyt hva "alle" har tenkt lenge: Semb er ikke kvalifisert til å utvikle norsk fotball videre, i sin rolle som "toppfotball-sjef". Det må ryddes i administrasjonen på Ullevål først og fremst, for å skape grobunn for en vinnerkultur, og Semb er det gjenlenvende symbolet på overbetalt udugelighet i NFFs pampevelde!

Du berømmer Semb for "å ha tatt grep og fått inn Lagerbeck i stedet for Høgmo"?

Ærlig talt!

Semb stod jo der fullstendig handlingslammet, og lot prosjekt-Høgmo fortsette som om alt gikk på skinner, helt til Høgmo selv innså at han hadde NULL tillit fra det norske fotballpublikum, spillere, presse og andre forståsegpåere.

Høgmo sa opp på eget initiativ. På tross av dette klarte Semb og hans stab, å gi Høgmo full etterlønn i ett (eller var det to?) år. INGEN arbeidstaker har krav på noe som helst etterlønn, når man selv velger å si opp sin stilling. Ingen!

I jakten på ny trener hadde ikke Semb et eneste annet alternativ enn Solbakken, som pressen for lengst hadde utpekt som kronprins.

Når Solbakken takket nei, var Semb så rådvill at han i fullt alvor foreslo å selv steppe inn som vikar frem til endelig løsning var på plass! Bare flaks at Lagerbeck til slutt sa seg villig, men Semb vurderte jo ingen alternativer utover hva enhver med et minimum av kjennskap til fotball klarte å hoste opp; det var Solbakken, Solskjær eller Lagerbeck.

At hverken Henning Berg eller Kjetil Rekdal engang ble vurdert, vitner jo om hvor lite grundig Semb er i sin jobb - men mest av alt handlet nok det om at Semb ikke ville ha en trener som kunne stille kritiske spørsmål til hva Semb selv egentlig utretter.

Hva skal vi med en toppfotballsjef, med ansvar for et toppfotballsenter, når han i løpet av sine 8 år ved roret ikke har utrettet noe som helst? Semb har hevet rundt 20 millioner i lønn i løpet av disse årene, i tillegg til å reise rundt som VIP på alt av VM- & EM-arrangementer der Norge ikke engang har vært i nærheten av å kvalifisere seg. Makaløst!

Kritisk

05.09.2017 kl.21:18

"Jan" : du går i samme fella som Arne og mange andre her...

Det er IKKE treneren vi vil sparke her nå. Lagerbeck har det ikke vært mye å utsette på ennå.

Det er pampeveldet i bakgrunnen, og i aller fremste rekke Nils Johan Semb som må bort! Tida er overmoden, bare det at han lot Høgmo ødelegge A-laget så lenge burde vært nok til å gi ham fyken for lengst.

Men ingen av bankett-veteranene på Ullevåll gjør noe som helst, de har jo nærmest sitt eget brorskap der oppe

Nils Johan

05.09.2017 kl.21:32

Jeg tåler mye kritikk, all kritikk preller av.

Vennene mine på Ullevåll er fornøyd, så da er alt greit. Hva det norske fotballpublikum og forståsegpåere i presse og på grasrota mener, er irrelevant. Det er vi gutta med kontorer på Ullevåll som bestemmer, og vi kan da ikke lastes for at spillerne blir dårligere år for år.

Ærlig talt, dette våset har jeg ikke tid til å kommentere mer, har flybilletter å bestille. Begynner å bli høst og kaldt her hjemme, så tror jeg skal reise et sted med mye sol og varme for å få noen nyttige impulser. Snakkes

05.09.2017 kl.21:41

NJS udugelighet har vært tema på fotballpuben i flere år nå. Likeledes hans overdimensjonerte appanasje. Hvis gårsdagens slakt i tyskland var det som skulle til for at NJS ble tema i alle landets aviser så kom det noe godt ut av den kampen for Norges del også :-D

05.09.2017 kl.22:28

I følge Semb selv, er hans hovedansvar rekruttering av nye landslagstrenere, og sette i gang utviklingspolitisk i norsk fotball.

Politiske beslutninger, strukturelle endringer og spillestil etc frasier han seg alt ansvar for.

Javel ja. Da må jeg nesten spørre: hvorfor ser vi da stadig en solbrun Semb i kulissene uansett hvor landslaget er på kamp eller samling, og hva har VIP-turer til mesterskap (uten norsk deltakelse) å gjøre med ansvarsområdene?

Hvorfor skal forbundet betale alle disse utenlandsturene for Semb? Burde ikke NJS heller tatt turen til Tromsø, Bergen, Stavanger, Trondheim etc, og satt i gang utviklende tiltak for kommende talenter? Lagt ting til rette for de største klubbene?

06.09.2017 kl.00:24

Det vil ikke hjelpe å bytte ut lederne når spillerne er for dårlig. Flere klubber må følge Island-modellen og dyrke de beste fra tidlig alder, ingen blir gode av at "alle skal med". Sosialdemokratiet fungerer ikke i idrett, enkelt og greit.

humør

06.09.2017 kl.02:58

For å bli bedre må alle få sjansen i ungdommen, trivselen vil da øke, resultatet blir at de beste fortsetter.

Nå slutter jo mange talenter pga mistrivsel.

MaLe

06.09.2017 kl.08:34

Hvor mye lenger gidder du, Lagerbeck?

Problemet er pampeveldet og ukulturen i NFF. Pengebruken pampene bevilger seg selv er ut over all sunn fornuft. Ellers er jeg redd Lagerbeck er rimelig "kneblet" av pampene NFF i forhold til hva han kan utrette. Nils Johan Semb & Co. har sikkert lagt føringer på han i forhold til hvordan det norske fotballandslaget skal spille. Det samme synes å være tilfelle for kvinnelandslaget og U21 - landslaget. Jeg tenker at det kun er et tidsspørsmål før Lagerbeck takker for seg, tar bladet fra munnen og sier hva han mener om ukulturen i NFF.

Jeg ser kun en drastisk utvei: Hele fotballstyret og toppledelsen må skiftes ut - og det må et gedigent grasrotopprør på neste fotballting til. Dessuten: Legg ned Landslaget i fotball på herre- og kvinnesiden i 10 år og få inn folk som evner å bygge et lag bestående av unge, talentfulle og motiverte spillere.

Øystein Aasheim

06.09.2017 kl.13:04

Det er Lagerbäck og gutta på landslaget som drar det tyngste lasset. At det kommer en skikkelg bom i ny og ne er noe vi må leve med. Jeg tror Lagerbäck får rimelig orden på skuta. Ser frem til neste landskamp med spenning. Da tror jeg skuta har styrefart.

Helt Nils Johan

06.09.2017 kl.14:08

Hele fokuset i denne debatten er feil, vi må istedet se landslaget som en langsiktig utviklingsstrategi. Og i denne er det ikke tvil om at vi er på riktig vei, slik vi har vært hele tiden de siste 8 årene. Så hvis vi fortsetter å jobbe videre på akkurat samme måte har jeg god tro på at vi vil klare å kvalifisere oss til VM i 2030. Opps, en liten skrivefeil der, det skal selvsagt være 2130. Men det innebærer naturligvis at vi ikke gjør forhastede endringer i ledelsen i verken NFF eller Norsk Toppfotball i mellomtiden, for da kommer vi kanskje aldri til VM igjen. Stråååååååååååååålende foppal!

Martin Nikolaisen

06.09.2017 kl.14:28

Lagerback gjør nok en bra jobb når han får jobbe med spillere som er villige til å svette for flagget! Det hadde han på Island,og det laget bestod av islendinger! I Norge må han hanskes med spillere som ikke eier nasjonalfølelse,og kun er på banen for å vise seg fram,slik at de kan tjene mer penger. Det er snart slik at nasjonalsangen som spilles burde vært arabisk, og ikke vår egen.Slik blir det når det flerkulturelle fellesskap er viktigere en å vinne kamper !

Hain Pech

06.09.2017 kl.16:36

Landslaget må læch sæ å bchuk sin mindfullnesskompetanse te å optimalisech det innovative balansepchinsippet og anvend mellomochientecht blokkføchflytning te å få full utnyttels av flytsonemodellen. Det e løsninga.

Svante Eklövf

06.09.2017 kl.17:02

Jag undrar om inte Lagerbäck er fel person för jobbet som norsk förbundskapten, kanske ni ska leta efter en annan svensk? Då har jag mannen för er, en tränare som har både erfarenhet och resultat från norsk fotboll från tidigare: Rikard Norling! Lägger ni till Tord Grip som assistent kan ni komma tillbaka till var den norska fotbollen hör hemma snabbare än annars. Hej då!

Skriv en ny kommentar

hits