Fryktkulturen i norsk fotball

Stuttgart, Tyskland 20170904.
Toppfotballsjef Nils Johan Semb og trener Lars Lagerbäck (th) etter VM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Tyskland og Norge på Mercedes-Benz Arena i Stuttgart mandag kveld. Kampen endte 6-0.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

NFF-topper på vei hjem etter 6-0-tap mot Tyskland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix​

 

Tausheten om Nils Johan Sembs framtid er påfallende. Snakker vi om en fryktkultur i norsk fotball?

Nettavisen har snakket med flere fotballeksperter - trenere, ledere og kommentatorer - for å spørre om hvem de mener kan ta over toppfotballsjefjobben til Nils Johan Semb når hans tid er over. Ingen ønsker å lansere kandidater og de få som har noen navn på blokka, ønsker ikke å ha navnet sitt på trykk.

Det samme mønsteret ser vi når VG spør tidligere fotballpresidenter og toppfotballsjefer. Ingen av dem våger å kritisere Nils Johan Semb eller å lansere Sembs etterfølger. Hvorfor er det sånn?

LES OGSÅ: Nettet snører seg rundt Nils Johan Semb

Det har vært mye snakk om takhøyden i NFF og landslagsledelsen har i all kritikkstormen de siste ukene bedyret at den er romslig. For en utenforstående er det svært vanskelig å få øye på at denne takhøyden er særlig stor. Inntrykket er heller at det råder en slags fryktkultur som gjør diskusjon og utlufting vanskelig.

Det er forståelig at all diskusjon og utlufting ikke skal foregå i offentligheten, men det er et urovekkende tegn at nesten ingen i den norske fotballfamilien offentlig ønsker å drøfte Sembs stilling, hva som kreves av en toppfotballsjef eller lansere kandidater som egner seg til å gi norsk fotball et sårt etterlengtet løft, uavhengig av om man er for eller imot Semb. En eller annen gang slutter Semb i jobben og da må han erstattes. Eller?

Det kan være mange grunner til denne tausheten. En av dem kan være at det norske fotballmiljøet er så lite at kritikk fører til uvennskap blant gode fotballvenner. Det er i så fall et argument for å hente inn en toppfotballsjef fra et annet miljø, kanskje en utlending.

En annen grunn kan være at mange av dem vi snakker med selv går og sikler på jobben og derfor er redd for å skade sitt eget kandidatur eller har egne kandidater på blokka som man ikke ønsker å ødelegge for. Kritikk ? konstruktiv eller ikke ? eller tidlig lansering av en kandidat anses derfor som uklokt.

En tredje grunn kan være at det simpelthen er vanskelig å komme på kvalifiserte kandidater. Det er i så fall skremmende.

En fjerde grunn kan være at mange i norsk fotball har dobbeltroller og at kritikk i en sak kan føre til kritikk tilbake i en annen sak.

Når det gjelder diskusjonen om toppfotballsjefen er det viktig å skille mellom sak og person, eller mannen og ballen for å bruke fotballterminologien. Alle vi snakker med mener at Nils Johan Semb er en hyggelig person og er en meget fotballfaglig kompetent person, men som øverste ansvarlig for norsk toppfotball, ikke har oppnådd de resultatene NFF har satt seg. Det er i seg selv et godt argument for nytt blod og nye impulser i lokalene på Ullevaal Stadion.

Å peke på Semb i denne situasjonen og å starte en diskusjon om hvem som skal etterfølge ham og hvilke kvalifikasjoner vedkommende må ha er derfor mer enn legitim. Og det bør ikke være et problem at noen av disse tankene luftes i offentligheten.

LES OGSÅ: Rekdal ber fotball-Norge våkne

Legger vi sammen tausheten om toppfotballsjefens framtid med konflikten i og rundt kvinnelandslaget den siste tiden, der det virker som om mange involverte har vanskeligheter med å si hva de mener i frykt for represalier, tegner det seg et bilde av frykt i den norske fotballfamilien. Det er urovekkende.

Da blir alt snakk om takhøyde bare tomme ord og norsk fotball fortsetter å lide.

#nff #fotball #landslaget

20 kommentarer

finn

07.09.2017 kl.11:29

Alle tidligere toppsjefer i fotballforbundet nekter å ha noen mening om Semb og landslaget dette ligner på den taushet som er i mafiamiljøet Alle som idag er opptatt av fotball og ønsker at Norge skal hevde seg bedre krever nå at man får en bedre åpenhet i styret for norsk fotball .

Petter H.

07.09.2017 kl.11:57

Fryktkultur er nok det ordet som passer best i toppfotballmiljøet. Har vi allerede glemt kvinnelandslaget i fotball og Ada Hegerberg sin sorti?

Ada Hegerberg er den eneste som har våget å si sannheten. Det står respekt av hennes valg. Det er for mange øyentjenere i dette systemet.

Gard

07.09.2017 kl.12:02

Tror Rekdal hadde vært en veldig god erstatter som toppfotballsjef.

Rekdal virker i hvert fall, for meg, klar og tydelig. Og har vært en del av et tidligere landslag som gjorde det svært godt under Drillo. Men det ville vært synd å miste han som ekspertkommentator for TVNorge

Keyser_Soze

07.09.2017 kl.12:06

Selvølgelig hersker det en fryktkultur i toppen av norsk fotball , den forplanter seg godt nedover også kan jeg fortelle. Nåde den som snakker mot NFF eller grå mus modellen de er så stolt av.

07.09.2017 kl.12:49

Norsk fotball er noe gørstreite greier som praktiseres av dønn kjedelige A4 folk som stempler alt som er litt utafor som "dårlig holdning". Morske idioter i svære trenerjakker som hyler , skriker og bærer seg og radiostyrer gutta sine fra linja. Det begynner å se helt likt ut overalt. Samme språk , samme ideer , samme gørkjedelige greia overalt. Vi bør vurdere å eksportere "grå mus modellen" til Nord Korea. De er nok interessert i den...

Jan

07.09.2017 kl.13:07

Ja, du har rett her tror jeg. Er bare Rekdal som delvis tør å si hva han mener. Resten av fotballnorge holder kjeft når de får spørsmål om gutteklubben. Skremmende at dette fortsetter år etter år. Viktig at dere journalister ikke lar dette ligge, men fortsetter å grave..Her er det mye gørr!! Virker også som våre landslagsspillere ikke synes det er så lukrativt å ikle seg drakta med flagget på. Noe er galt!

07.09.2017 kl.13:28

Det er umulig å se/analysere et problem fra innsiden. Man må ha inn folk med nytt perspektiv, nye ideer og tanker. Folk fra en annen kultur som tenker annerledes enn nordmenn. Det er så mange ting å peke på som er galt i dette landet når det kommer til lagidrett.. For det første er det janteloven.. Når alle blir hele tiden gjennomsnitteligjort, så sier det seg selv at laget aldri kommer til et nytt nivå, fordi nytt nivå kan bare oppnås ved hjelp av individer.

For det andre er det jo gender-problemet.. Menn er ikke maskuline menn lenger.. Det er jenter som løpet ute på banen, som sikkert står og sminker seg i garderoben etter matchen..

Det aller viktigste er at det mangler en forståelse av begrep som ære og stolthet i den norske kulturen (hvis det i det hele tatt er noe egen kultur her) Alle har solgt seg selv inkludert sin samvittighet og man spiller kun for penger, ikke noe annet.. Det er tre ting som er i ferd med begrave norsk fotball for godt..

Keyser_Soze

07.09.2017 kl.13:31

Man kan godt renske litt på toppen men hvis dere sitter og tror at alt er "hunky dory" på lokalt klubbnivå så tar dere feil. Modellen er den samme , lokal 4. div klubber er på samme måten , samme ukultur , samme innside og gutteklubb mentalitet , skjulte agendaer , psykotiske foreldre og backstabberi. Hvor får de fra tenker kanskje noen , vel , er det råttent på toppen så skjønner sauene fort tegninga. De ække så dumme. Norsk fotball kommer aldri noen vei før dette blir en ærligere og åpnere arena med større grad av gjennomsiktighet og ikke minst konsekvenser for udugelige folk , uten det kommer man ingen vei. Du kan ha Jesus H. Kristus som toppfotballsjef men resultatet er det samme.

Keyser_Soze

07.09.2017 kl.13:37

Les denne.

https://www.dagbladet.no/sport/bergdolmo-mener-han-sitter-med-svaret-pa-norsk-fotballs-problem-men-blir-oversett---frustrerende/67038686

"Alle" skjønte umiddelbart når Bergdølmo begynte å trene at her har man en trener som får til ting. En veldig klok og smart spiller i sin tid og tydeligvis en trener som evner å skape god fotball på sin egen måte. Søkte jobb i NFF , fikk den ikke. Og les hva han skriver. Norske trenere ække bra nok , har selv jobbet med sånne som har vært på "studietur" til barcelona og har diplom fra forbundet på veggen , fleste av de skjønner ikkenoe av fotball over noe helt grunnleggende. Er litt sånn enten har du det eller så har du det ikke greie..

Håkon

07.09.2017 kl.13:41

Fotballmiljøet burde vel strengt tatt sett mot Rosenborg og hva/hvem som gjorde dem til mastodonten i landet. Rune Bratseth har erfaring og rutine, og han nyter respekt både innenlands og utenlands, han ville vært en selvsagt kandidat til å styre skuta videre.

Gard

07.09.2017 kl.13:49

Petter H. 07.09.2017 kl.11:57, har rett.

I saken som angår Ada Hegerberg, som velger å gi seg, mest sannsynlig på grunn av frustrasjon.

Så velger toppfotballmiljøet, med Semb, i spissen, å gå ut via mediene, hvor de hevder at en 22 åring, setter seg selv høyere enn laget / Norge, ved å ta det valget hun gjør. De setter altså i gang en svertekampanje imot en ganske ung kvinnelig spiller, som helt har mistet motivasjonen, i frustrasjon av NOE. Og det uten at de i det hele tatt tar en titt på seg selv.

Keyser_Soze

07.09.2017 kl.14:30

Nå har mange i det ganske land sittet i lang , lang tid og lurt på hva denne toppfotballsjefen vår FAKTISK gjør. Ansvar for landslag? Han trener ingen landslag. Implementering av sentrale kritiske NFF modeller og strukturer? Hvem er NJS til å fortelle noensomhelst om åssen de skal spille fotball? Husk at dette er mannen som har ledet den dårligste fotballkampen i spillets histore , Norge - Slovenia : 0 - 0 i EM 2000. Jeg kan ALDRI huske å ha sett noe dårligere , alle matcher inkludert. Jeg fikk bokstavelig talt krampe i øyet. Så hva forventer dere skal skje med ny "sjef"? Flere sentrale vedtak og grep for å "heve kvaliteten"? Norsk toppfotball er drevet av middelmådigheter som rekrutterer andre middelmådigheter slik at de selv ikke avsløres.

Ta bort drillo og nittitallet og vi stinker tvers igjennom , på tide å face realitene folkens. Vi må slutte å snakke som om vi hører hjemme i noe mesterskap , helt seriøst , det er bare de feite førti \ femti åringene som husker detta og 90 % av de skjønner ikke en dritt av fotball alikevel. Folk flest i Norge har jævlig dårlig fotballforståelse , derav historikken vår , som suger. Wake up , det er et godt sted å begynne.

07.09.2017 kl.14:49

NFF organiserer den idretten flest nordmenn er opptatt av. Det hadde vært naturlig at denne idretten hadde de dyktigste lederne. Slik er det av en eller annen grunn. Fokusering på egen fortreffelighet og egen griskhet, blokkerer for nødvendige endringer. En revolusjon i toppen er nødvendig; men de ser det ikke selv.

Eirik Viking

07.09.2017 kl.15:15

Ja, det er jo et ganske godt poeng at Semb, som baserte sin karriere som landslagstrener på å spille mest mulig defensivt uansett motstander, skal være den rette til å gjøre nødvendige grep for å få norsk fotball på rett kjøl igjen. Er det faktisk noen som klarer å tro på dette? Noen eksempler: Tidlig i lansdlagskarrieren la Semb laget bakpå hjemme mot Albania i EM-kval (var målet 0-0, det så sånn ut?), først etter at de kom under 0-2 ble laget flyttet fram og klarte til slutt 2-2. I den avgjørende EM-kampen mot Slovenia gikk Semb bevisst inn for å spille 0-0 og la hele laget i forsvar for å klare det, lyktes men røk likevel ut etter at Spania snudde den andre samtidige kampen på overtid (den så ikke Semb komme). På tampen av karrieren la Semb igjen laget bakpå i over en time hjemme mot Luxembourg for å forsvare en tidlig 1-0 ledelse (og mislyktes nesten). Det skal sies at spesielt Albania og Luxembourg var betydelig svakere den gangen enn de er i dag. Kan virkelig en så ultradefensiv og overforsiktig person som det gjennomføre de omveltninger som er nødvendige for å skape ny giv i norsk toppfotball???

Affer'n

07.09.2017 kl.16:05

Ja ja, me må holda på Semb, me kan'kje ta noken sjansar på andre. Det blir akkurat som å spela defansivt, satsa på uavgjort, og det e det tryggaste, det. Me kan'kje prøva å vinna, då risikere me å tapa istaden. Og det gjelde både på banen og utanfor. Ja, ja.

Keyser_Soze

07.09.2017 kl.16:43

Det første vi kan gjøre er å minne oss selv om at det faktisk bare er et spill. Dropp denne pseudo vitenskaplige faglige bullshitgreia. Jada , fotball rommer mye kompleksitet. Greit med stats og analyse og alt det der men hvis jeg leser et skriv fra forbundet så minner de meg veldig om skoler jeg har jobbet på. Det er stort sett et kjeveknekkende langt gjesp om faglig fokus og blabla.NFF er stort sett dritkjedelige og overseriøse folk. (Semb er ofte brun & blid dog , det skal han ha. Har kanskje noe med lønna å gjøre)

For noen år siden så jeg en lokal G16 - 1. div match. Dette skulle da være to regionalt ganske ok lag å se på. Det gikk 50 minutter av den matchen før jeg faktisk så et avslutta angrep. På linja står det fullt opp av morske menn i svære jakker med tonnevis av instrukser om organisering og arbeidsoppgaver. På banen flyr 20 grå mus rundt og gjør alt de kan for å unngå å gjøre noe gæernt. Det endte 1 - 0 til slutt. Det er så sjela si vrenger seg. Dog var dette et par tre år siden nå. Men det maler et ganske nøyaktig bilde av mitt intrykk av hva det vil si å drive med fotball i Norge. Det er en forskjell på å være seriøs og være alvorlig.

Bare Per

07.09.2017 kl.17:02

Jeg må nok en gang si meg 100% enig med Drillo, denne gang når det gjelder utvikling av unge spillere. Fordi det er helt unødvendige egenskaper i effektiv fotball er det ikke nødvendig at unge spillere lærer noe mer enn de aller enkleste basisferdighetene med ballen, bare de klarer å sparke den lengst mulig unna eget mål og få nok høyde og distanse på kula så får det bare være godt nok. Resten av treningsarbeidet må brukes på å opparbeide løpskapasitet, taktisk posisjonering (særlig å holde linja), samt ekstreme kvaliteter de får bruk for (luftstyrke, kondisjon, langpasningskraft). Å lære unødvendige driblinger og annen lek er bare jåleri. Strengt tatt burde de få treningene som gjøres med ball gjennomføres med brennende ball slik at ingen blir fristet til å holde på ballen men ønsker å bli kvitt den fortest mulig. Slik kan vi skape fremtidens effektive fotballspillere.

Helt Nils Johan

07.09.2017 kl.17:43

Kan ikke skjønne kritikken, alle må da forstå at fotball passer best for grå mus som er trente til å gjøre nøyaktig som treneren sier heller enn å ta egne valg. Da kan alle musene trenes opp til komponenter i en stor lagmaskin, og det blir det stråååååååååååååååååålende foppal av. Vi kan ikke ha for store personligheter i den norske modellen heller, slik sett var det egentlig en lykke for norsk fotball at Ada Hegerberg trakk seg fra landslaget, for noe lenger unna en idealmus type grå skal du lete lenge etter. Her tror jeg rett og slett den norske modellen trenger at Esten i Dagbladet kommer på banen og forteller hvor skapet skal stå, og at NFF, NTF og ikke minst jeg selv har hatt rett hele veien. Men nå må jeg nesten dra, NTFs studietur om fotballorganisering på Seychellene står for døren.

Lars Sletten

07.09.2017 kl.23:55

Fotball er da bare lek og egentlig ikke viktig,men de samme tendensene ser vi klart blant landets politikere,og deres destabilisering av Norge.Det sitter folk høyt oppe i landets styre,som er medansvarlig for massemord og røveri av et helt land Libya.men det virker som menneskeliv ikke betyr nada for enkelte politikere.mens de dynger ned landet med velferdstiggere de kaller asylanter for å vise sin godhet og destabilisere eget land kultur og befolkning.Nå må folket snart våkne.og ta grep,så det igjen blir demokrati og politikerne styrer for folket og ikke som nå med Tysk maktarroganse,mot folket og for EU og eliten.

Fridtjof Ødegaard

09.09.2017 kl.00:52

Dette må være en jobb for Vidar Davidsen

Fornuftig mann uten nykker!

Skriv en ny kommentar

hits