Nå brenner det under beina til IOC

Oslo 20161215.
Gerhard Heiberg og visepresident i Norges Idrettsforbund Kristin Kloster Aasen under et åpent møte i idrettsstyret på Olympiatoppen torsdag ettermiddag. Kristin Kloster Aasen blir Norges kandidat som Gerhard Heibergs etterfølger i Den internasjonale olympiske komité (IOC).
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Avtroppende IOC-medlem Gerhard Heiberg sammen med

den norske IOC-kandidaten Kristin Kloster Aasen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

 

Det som skulle bli en fredelig og harmonisk IOC-sesjon i Perus hovedstad Lima 13. september 2017, der de 94 IOC-medlemmene egentlig bare skulle klappe igjennom Paris og los Angeles som OL-byer i 2024 og 2028, ser ut til å bli et sant mareritt. Nok en gang er det korrupsjon som er det store temaet.

Ved siden av bestemme seg for hvem som skal få sommer-OL i 2024 og 2028, skal også nye IOC-medlemmer velges inn. Norge, hvis alt går etter planen, bytter ut Gerhard Heiberg som har sittet over 20 år i IOC og hatt flere mektige verv, med visepresidenten i NIF, Kristin Kloster Aasen. Det nye norske IOC-medlemmet kommer da inn i en organisasjon som har mistet all sin relevans og som står i fare for å smuldre opp.

Ingen vil arrangere OL lenger

IOC har mistet sin relevans fordi to sommer-OL bestemmes med en gang. Hjertebarnet Agenda 2020 til IOC-president Thomas Bach, et reformprogram som blant annet skulle sørge for at flere (vestlige) byer søkte om OL har vist seg som en komplett fiasko. Oslo, München, Graubunden, Budapest, Boston, Roma, Hamburg er noen av byene som har trukket seg som OL-kandidater fordi IOC er helt i utakt med befolkningen i de landene som har signalisert at de KAN arrangere OL.

Når det bare er én kandidat til sommer-OL i 2024 (Paris) og 2028 (Los Angeles) og de får hvert sitt OL er det får arbeidsoppgaver igjen til de knappe 100 IOC-medlemmene. Skulle samme situasjon oppstå når vinter-OL i 2026 skal avgjøres sitter vi igjen med et IOC som bare er til pynt. Ikke bare blir de arbeidsløse, men de kan også tape stort økonomiske på dette fordi Paris og Los Angeles kan stille sterkere krav til IOC om hva de skal få igjen for å arrangere OL.

Går ikke IOC med på kravene, kan de true med å droppe ut eller de kan gjøre som de vil uten at IOC har noen sanksjonsmuligheter. Det var dette som skjedde da Los Angeles, som eneste kandidat, fikk OL i 1984. Da fikk amerikanerne store deler av tv-inntekter og andre kommersielle rettigheter i mange år etterpå, til IOCs store frustrasjon.

Når IOC ikke lenger har OL-søknader å jobbe med forsvinner mye av grunnlaget til IOC og med den økte oppmerksomheten IOC får fra fransk og brasiliansk politi, kan det i tillegg føre til at IOC smuldrer opp.

OL-arven lagt i grus

IOC har i mange år snakket om arven etter OL. Det betyr hva hver enkelt nasjon sitter igjen med etter at lekene er slutt. Det er tåkeprat. Arven etter OL i Athen (2004), Torino (2006), Sotsji (2014) og Rio (2016) er rett og slett en katastrofe. Det er også tvilsomt hva arven etter OL i Vancouver i 2010 og London i 2012 egentlig var og vi kan allerede nå varsle at OL i Pyeongchang i 2018 og Tokyo 2020 kommer til å etterlate seg en regning som ikke svarer til det IOC har lovet oss eller befolkningen i Sør-Korea og Japan.

Arven fra OL de siste 20 årene burde vært nok til å få IOC til å smuldre opp og det kan nå se ut som korrupsjonen som i disse dager rulles opp i forbindelse med leken i Rio kan være spikeren i kista for den tidligere så mektige organsiasjonen. Korrupsjonen som fransk og brasiliansk politi har avdekket går langt utover det som skjedde da Rio fikk OL på IOC-kongressen i København i 2009.

Rio-avsløringer

Åtte år etter at Rio overraskende fikk OL på OL-kongressen i København rystes nok en gang IOC av en stor korrupsjonsskandale. Kun ett år etter at visepresidenten i IOC Patrick Hickey ble arrestert under OL i Rio, anklaget for billettsvindel sitter nok et IOC-medlem av den gamle garden i klisteret.

5. september i år raidet brasiliansk politi storbyen Rio på elleve forskjellige steder og arresterte blant annet den 75 år gamle presidentene i den brasilianske olympiske komiteen, Carlos Arthur Nuzman. Han er mistenkt for å ha bestukket afrikanske IOC-medlemmer i forkant av avstemningen i København.

- Det er forferdelig leit. Jeg trodde vi var mer eller mindre kvitt slike ting i IOC. Så kommer dette opp. Da rister jeg på hodet og sier «pokker heller»?..Vi har sett at det har vært korrupsjon i forbindelse med bygging av anlegg i Rio. Men når det gjaldt tildelingen og å skaffe stemmer, har jeg følt at vi var reine. Dette kom som en stor overraskelse, sier avtroppende IOC-medlem Gerhard Heiberg til NRK.

Nye innrømmelser fra IOC

Men ikke alle av Gerhard Heibergs kolleger er like overrasket. Canadieren Richard Pound er den som i dag har sittet lengst i IOC sier at det lenge har gått rykter om Nuzmans virksomhet. Pound sier at han flere eposter med anklager og bevis mot Nuzman. Det samme sier tidligere markedssjef i IOC. Michael Payne. Han mener at ingen bør være overrasket over at Nuzman er arrestert. Det burde ikke Heiberg vært heller.

Mye av det som kommer fram i media i dag og som politiet har fått snusen i har i mange år vært tilgjengelig for den indre krets i IOC. Også i tilfellet Rio. De har fått dokumentasjon på tvilsom virksomhet i og rundt OL i Rio i mange år, uten å ha løftet en finger.

Grunnen til at brasiliansk politi ruller opp nok en brasiliansk korrupsjonsskandale med tilknytning til IOC er opplysninger de fikk i tilknytning til korrupsjonsskandalen i det internasjonale friidrettsforbundet i fjor, der det kom fram at den forrige presidenten blant annet hadde presset utøvere for penger mot å holde dopingprøver hemmelig, og etter opprullingen av billettsvindelen under Rio-OL, der det irske IOC-medlemmet Patrick Hickey sto plantet med begge beina.

Nå viser politietterforskningen at bestikkelser trolig også ble gjort da andre leker ble tildelt også og at flere av dagens IOC-medlemmer har stått sentralt i bestikkelsene. Peruansk, brasiliansk og fransk politi er derfor i Lima for å sjekke hvilke IOC-medlemmer som IKKE møter opp til IOC-sesjonen. Det er stor fare for at de som ikke møter opp føler seg truffet av etterforskningen som foregår. En av dem som plutselig har meldt avbud til IOC-sesjonen er sjeik Ahmad fra Kuwait. Han måtte trekke seg fra alle sine fotballverv fordi FIFA ville integritetsjekke ham da han skulle gjenvelges til FIFA styre. Sjeik Ahmad er anklaget for omfattende korrupsjon i forbindelse med presidentvalg i det asiatiske fotballforbundet. Han har sagt at han heller vil dra til Turkmenistan for å forberede Asialekene i kampsport. Han er kanskje verdens mektigste idrettspolitiker fordi han blant annet er president for alle de olympiske komiteene (ANOC) og er president i Asias olympiske forbund (AOC).

Barack Obama første nederlag

I 2009 vant Rio overraskende kampen om retten til å arrangere OL i 2016 og de slo Madrid, Tokyo og Chicago. Barack Obama dro som fersk president ens ærend til København for å få OL til USA, men Chicago røyk til alles overraskelse ut i første runde. Det var det første nederlaget til president Obama på utebane. Madrid vant første valgrunde, men Rio dro i land seieren til slutt. Og nå ser det veldig ut som det skyldes korrupsjon.

Hjernen bak den brasilianske OL-søknaden var Carlos Nuzman, som var sjef for den brasilianske OL-delegasjonen. Med seg til kongens by hadde han daværende president i Brasil, Lula Da Silva, fotballegenden Pele og FIFA-president Sepp Blatters forgjenger, Joao Havelange. Havelange satt da også i IOC og har i ettertid blitt avslørt som gjennomkorrupt.

I anledning OL-kongressen i København hadde min gode kollega Jan Jensen og Ekstra Bladet leid inn den beryktede skotske journalisten Andrew Jennings for å grave fram saker om IOC, slik han gjorde i forbindelse med OL på Lillehammer, da han avslørte IOCs mørke sider, gjennom boken Lord of The Rings. Opplysningene i Lord of The Rings fikk også Gerhard Heiberg føle på som leder for OL på Lillehammer, en posisjon som ga ham plass i IOC. Nesten alt det Andrew Jennings har gravd fram om IOC og FIFA de siste 30 årene har blitt bekreftet av politiet i etterkant.

Avsløringene kom for flere år siden

I 2008 hadde Jennings avslørt en stor korrupsjonsskandale i FIFA der sveitseren Jean Marie Weber innrømmet å ha bestukket folk i FIFA med hundrevis av millioner av kroner og blant disse mottagerne var brasilianeren Joao Havelange.

Weber - som hadde klengenavnet The Bagman - var til Jennings overraskelse (eller, han var kanskje ikke så overrasket når alt kommer til alt) akkreditert til konferansen, til tross for beskyldningene mot ham om FIFA-korrupsjon.

Da Weber av Jennings ble spurt om han var der for å bestikke IOC-representanter, ble han forbannet. Andrew Jennings var hellig overbevist om at han var der for å påvirke IOC-medlemmer til å stemme på Rio. Weber var en nær venn av Havelange og bodde på hotellet til de mektigste IOC-medlemmene og i København ble det avslørt at Weber også jobbet som konsulent for det afrikanske fotballforbundet (CAF), der Issa Hayatou var president. Hayatou var også medlem i IOC.

Og det er nettopp bestikkelse av de afrikanske IOC-medlemmene som står i sentrum av korrupsjonsanklagene som rulles opp mot Nuzman i disse dager. Og her kommer vi til poenget: selv om dette er blitt en politisak åtte år etter beslutningen om å gi Rio OL er disse opplysningen på ingen måte nye for IOC.

Flere visste hva som skjedde

All informasjon som Ekstra Bladet og Andrew Jennings spadde opp i forbindelse med OL-kongressen i København ble overlevert til daværende IOC-president Jacques Rogge. I opplysningene som ble overlevert kom det fram at Weber også var en del av den brasilianske OL-komiteen og de hadde vært på besøk i IOC-hovedkvarteret i Sveits. Men IOC gjorde ingenting med opplysningene. De foretok verken en intern gransking, slik jeg oppfatter det, eller gikk til politiet med opplysningene.

Dagens IOC-president Thomas Bach var på denne tiden visepresident i IOC og Gerhard Heiberg var både leder av IOCs styre og markedssjef i IOC. Det virker nesten usannsynlig at disse opplysningene ikke har kommet dem for øre i tiden etter kongressen i IOC.

Statsadvokaten i Brasil, Fabiana Schneider, sier at Nuzman og hans medsammensvorne har betalt 12-15 millioner kroner i bestikkelser til IOC-medlemmer. Og under razziaen i Nuzmans hjem fant politiet godt over en million kroner i fem forskjellige valutaer, gjemt på fem forskjellige steder, og et russisk pass han skal ha fått som IOC-medlem i 2007 som betaling for at han stemte på at Sotsji skulle få vinter-OL i 2014.

Carlos Nuzman avviser gjennom sin advokat alle anklager.

Ingen overraskelser

For oss som har studert og avslørt graverende forhold i IOC (og FIFA) i mange år er det ingenting som overrasker lenger. Jeg sitter med en mengde eposter mellom flere IOC-medlemmer og ansatte i IOC, folk som Gerhard Heiberg har samarbeidet med i IOC, korrespondanse som viser koordinering av kampanjer mot enkeltpersoner, forespørsler om billetter og annet lyssky samarbeid.

Det er på ingen måte grunn til å mistenke det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg for å ha vært med på dette, men det virker svært rart at Heiberg, som har vært sentralt plassert i IOC i mange år, aldri har hørt om noe av den lysskye virksomheten som har foregått i kulissene i IOC.

Det er sikkert en stor fjær i hatten for NIF og Norges olympiske komité at de får erstattet Gerhard Heiberg med en kvinne fra sitt eget styre. Men gleden kan bli kortvarig. Enten fordi hun hele tiden må forsvare seg mot konstante korrupsjonsanklager mot IOC eller fordi IOC rett og slett smuldrer opp.

#IOC #korrupsjon #gerhardheiberg #nif

Ã?n kommentar

Bare Per

13.09.2017 kl.15:51

Da synes jeg det er på tide at vi griper inn. Norge må søke om OL, først og fremst fordi vi med dagens situasjon er garantert å få det bare vi søker. Mitt forslag er at Tromsø søker vinter-OL i 2026 eller 2030, så slutter de å føle seg dårlig behandlet av søringene, kaller det samehets, o.l. Så søker Oslo om sommer-OL i 2032, synes det er på høy tid at vi viser vi også kan arrangere sommerens store idrettsfest. Husk at både Sverige og Finland har hatt sommer-OL før, da kan vi ikke være noe dårligere i verdens beste idrettsnasjon ifht. innbyggertall. Og Oslo kan virkelig trenge en oppgradering på anleggssiden, bare tenk på hvilken formidabel forbedring et OL vil innebære! Så her er det ingenting å tenke over, dette må være Aasens første store oppgave som IOC-medlem å få til. Penger har vi i hvert fall nok av, husk at samtlige norske politikere ikke er sene om å kalle oss verdens rikeste land, jeg bare nevner det.

Skriv en ny kommentar

hits